MBO Aalsmeer de evenaar over

25 maart 2011 01:21

Print

 

Aalsmeer, 25 maart

Na een aantal landenexcursies en internationale stages in met name Zuid-Europa is er de afgelopen week door examenleerlingen en docenten, een bezoek gebracht aan Kenia, het land waar het telen van bloemen nog big business is.

Hoofddoel van de reis was leerlingen inzicht te geven in de huidige globale ontwikkelingen van de internationale tuinbouw, de internationale productie en de bij behorende handelsstromen. Naast een interessant vakprogramma waarin alle schakels van de bedrijfskolom (de zgn. keten) werden bezocht, was er ook tijd voor ontspanning werden een paar wildparken bezocht. 

Alles is groot

Het is een week van ‘Wow!!’ geworden. Alles wat de leerlingen te zien kregen was in de overtreffende trap. Zeer grote bedrijven (o.a. Karuturi) met 450 ha bedekte rozenteelt en meer dan 3000 man personeel. Een eigen regionaal hospitaal, eigen voetbal club (in de premier league) en twee primary schools. Alle werknemers wonen op het bedrijf in bedrijfswoningen. Op de farm van Karuturi hebben de leerlingen aan de directieleden een presentatie in het Engels gegeven: “Van farm tot vensterbank”.

De groep bracht ook een bezoek aan de grootste kwekerij van Kenia: Oserian. Daar telen ze 5000 ha  bloemen (met name rozen en diverse zomerbloemen). Opmerkelijk bij Oserian  is er een in eigen beheer geothermisch installatie (aardwarmte als bron) waarmee de kassen aanvullend verwarmd worden. Ook heeft het bedrijf een eigen wild life park. 

Veel Nederlandse bedrijven

Het gebied rond Lake Naivasha stond ook op het programma. Met name in dit gebied is de grootschalige tuinbouw geconcentreerd. Lake Naivasha bevat zoet water. Rond het meer is ook de ‘Nederlandse Flowerbusiness’ prominent aanwezig. De bekende Aalsmeerse veredelaars Terra Nigra, Scheurs en Kordes hebben er hun bedrijven. 

Toekomstige stages

Op alle bedrijven is geïnventariseerd naar de mogelijkheden voor stageplaatsen. Gemotiveerde leerlingen/studenten zijn welkom voor een interessante stage, met name voor (korte) onderzoeksopdrachten. Een mooi perspectief. 

Open Dag op Wellantcollege

Op woensdag 6 april (18.00-21.00 uur) is de open dag van MBO Aalsmeer. Dan is meer te horen en te zien over het bezoek aan Kenia. Op deze dag wordt ook informatie gegeven over de middelbare opleidingen van de school:  Green Production, Groothandel & Logistiek, Flower Design, Hoveniersopleiding, Dierverzorging, Paardenhouderij en de opleiding tot dierenartsassistent.

Kijk voor meer informatie op www.wellant.nl.

 

Stuur door