Op dit moment zijn voedselbossen en andere vormen van eetbaar groen populair. Niet alleen in particuliere tuinen, maar juist ook in het openbaar groen. In deze cursus krijg je inzicht in de diverse vormen en systemen van eetbaar groen en leer je de basisprincipes van het voedselbos in te passen in de groene ruimte. 

 

Je krijgt praktische handvatten voor het aanleggen en onderhouden van een voedselbos (of andere vorm van eetbaar groen) en hoe je burgers hierbij kunt betrekken.

 

 De volgende onderwerpen komen aan bod:

 

  • Verschillende vormen van eetbaar groen: ontwikkelingen in de maatschappij en voorbeelden van bestaande systemen. Denk aan: voedselbos, voedselbospark, CSA (Community Supported Agriculture), eetbare wijk.
  • Basisprincipes van het voedselbos in de openbare ruimte: successie en lagen, polycultuur en diversiteit, gesloten kringloop: samenwerking, gezonde bodem.
  • Permacultuur: wat is permacultuur, hoe is het ontstaan en wat zijn de basisprincipes van een permacultuurontwerp als grondlegger van het voedselbos.
  • Aanleg en onderhoud van voedselbossen en andere vormen van eetbaar groen.
  • Kennis van eetbare plantensoorten: welke soorten zijn er en hoe kunnen we ze toepassen? Inheemse soorten versus exotische soorten.
  • Excursies: bezoek aan diverse projecten, zoals een voedselbos en eetbare wijk.

 

De cursus wordt gegeven door Kaat Biesemans-Hoogewijs. Kaat is alumna van het Wellantcollege, avondopleiding Hovenier (2015-2018). Zij is actief betrokken bij de kennisontwikkeling en -deling in de groene sector. Kaat is voedselboswachter, in 2017-2018 heeft zij de jaarcursus Voedselbossen gevolgd bij Wouter van Eck en Frans-Jan de Waard. Daarnaast heeft zij in 2018 de Permaculture Design Course gevolgd dij Daniel Halsey. Met haar adviesbedrijf Biesewijs Bossen - partner in biodiversiteit en eetbaar groen - helpt Kaat particulieren, bedrijven en overheden om groen zo biodivers mogelijk in te richten en beheren.

 

 

Wanneer je je inschrijft voor een cursus, ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Wellantcollege Cursussen en Trainingen.

Cursusdata

Deze cursus vindt, bij voldoende belangstellenden, plaats op:

 

5, 12, 26 oktober en 2 november 2020.

 

Tijden van 9.30 tot 15.30 uur

Doelgroep

Buitenmedewerkers, uitvoerders, hoveniers, groenvoorzieners en praktijkmedewerkers bij onder meer gemeentes, provincies en landgoederen. Ook andere geïnteresseerden zijn welkom.

Duur

De cursus bestaat uit 4 dagen van 6 uur.

Locatie

De cursus vindt plaats bij Wellantcollege.
Randhoeve 2, 3992 XH in Houten.

Prijs

De kosten voor deze cursus bedragen: € 689,- per deelnemer (vrij van btw)

 

Kom je in aanmerking voor subsidie? Klik hier