Corona virus (COVID-19) en licentieverlengingen | 18-11-2020
Mocht uw bewijs van vakbekwaamheid na 16 maart 2020 zijn verlopen en u hebt vanwege de Corona-beperkingen niet voldoende bijscholingsbijeenkomsten kunnen volgen, past de overheid een coulance-regeling toe. Dit betekent dat u in de genoemde situatie uw werkzaamheden conform uw Bewijs van Vakbekwaamheid tot nadere communicatie kan blijven uitoefenen. De coulance regeling geldt voor alle licenties (vakbekwaamheidsbewijzen) gewasbescherming, mollen/woelrattenbestrijding en knaagdierbeheersing, met een einddatum 16 maart 2020 tot en met 30 april 2021.
Licentiehouders met deze licenties mogen hun ontbrekende kennisbijeenkomsten volgen tot 1 mei 2021.
Wanneer er voldoende kennisbijeenkomsten zijn gevolgd, wordt de licentie verlengd met ingang van de oorspronkelijke einddatum. Voor licenties met een vervaldatum buiten de genoemde periode geldt de coulance regeling niet.

Gezonde grond (T)
In deze bijeenkomst komen allerlei facetten van gezonde grond voorbij. U komt meer te weten over de rol van organische stof bij de weerbaarheid tegen bodemziekten. Ook wordt er aandacht besteed aan de vorming van compost en het toepassen van groenbemesting. Daarnaast bekijken we de inspirerende film 'Live in the soil'.
Lees meer
Bescherm uzelf en het milieu (VT)
Middelen voor gewasbescherming horen niet thuis in het milieu. Tijdens deze bijeenkomst leer je hoe deze middelen daar toch terecht kunnen komen. En vooral: hoe je dit kunt voorkomen. We gaan in op verschillende preventieve maatregelen. Ook bespreken we hoe je jezelf het beste kunt beschermen tegen de schadelijke invloed van deze middelen. We vragen elke deelnemer om zijn of haar persoonlijke beschermingsmiddelen mee te nemen. Met elkaar bespreken we hoe effectief en veilig deze middelen zijn.
Lees meer
Nieuwe ziekten en plagen
Het klimaat verandert en we zien steeds meer monoculturen. Een gevolg daarvan is dat we in de groenvoorziening steeds meer nieuwe ziekten en plagen tegenkomen. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt steeds verder aan banden gelegd. Hoe gaan we in de groene sector om met al deze veranderingen? In deze kennisbijeenkomst wordt aandacht besteed aan deze ontwikkelingen en proberen we alternatieven te bieden voor een gezond groenbestand.
Lees meer
Emissiebeperking
Gewasbeschermingsmiddelen kunnen ongewenste emissie veroorzaken, denk aan: uitstoot van schadelijke middelen naar grond- en oppervlaktewater. Uit onderzoek blijkt dat er regelmatig te hoge concentraties van deze stoffen in het oppervlaktewater terechtkomen. De kwaliteit van het oppervlaktewater is dan ook een zorg die veel mensen delen.
Lees meer
Onkruidbestrijding op verhardingen
Glyfosaat is niet langer toegestaan als onkruidbestrijding in particuliere tuinen. Maar hoe nu verder? Dankzij alternatieve, niet-chemische of preventieve maatregelen heb je minder bestrijdingsmiddelen nodig. Het nadeel is, dat dit zorgt voor meer energieverbruik en hogere kosten. Hoe ga je daarmee om? Deze bijeenkomst is een must voor aannemers, loonwerkers, gemeentes, hoveniers, begraafplaatsbeheerders en terreineigenaren.
Lees meer
Ziekten en aantastingen
Schimmels zijn een veelvoorkomend probleem op sport- en speelvelden. Dit komt door de omstandigheden die we kunstmatig in stand houden. Als je aantasting bekijkt vanuit de "schimmel" dan krijg je inzicht. Op deze manier kun je zorgen voor een meer preventieve en geïntegreerde aanpak van deze ziekten en plagen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hierbij draait het om het verbeteren van de conditie van de terreinen.
Lees meer
Knaagdierbeheersing op het agrarisch bedrijf
Wil je rodenticiden professioneel kunnen toepassen op het agrarisch bedrijf? Tijdens deze bijeenkomst kun je de aantekening KBA behalen. Als agrarisch medewerker of eigenaar van een agrarisch bedrijf heb je je vakbekwaamheidsbewijs nodig met de aantekening KBA. Deelname kan alleen met een geldig vakbekwaamheidsbewijs. Na de kennisbijeenkomst KBA krijg je een nieuw vakbekwaamheidsbewijs met daarop de vakbekwaamheden gewasbescherming en knaagdierbeheersing. Je licentie knaagdierbestrijding is 5 jaar geldig en moet je daarna verlengen
Lees meer
Tuinaanleg en onderhoud
Chemische bestrijdingsmiddelen mag je tegenwoordig niet meer gebruiken in particuliere tuinen en openbaar groen. Toch wordt er nog steeds in zo'n 5% van de particuliere tuinen in Nederland gebruik gemaakt van glyfosaat. Tijdens deze kennisbijeenkomst leer je meer over de alternatieven van deze verboden bestrijdingsmiddelen
Lees meer