Kleine, veilige school 

Westplas Mavo is een kleine en veilige school. We hebben ongeveer 400 leerlingen. Je voelt je er snel op je gemak. Onze docenten kennen alle leerlingen. En de leerlingen kennen alle docenten. Dat geeft een vertrouwd gevoel. 

 

Begeleiding

Je eerste aanspreekpunt is altijd je mentor. Hij of zij kent jou goed en je kunt bij je mentor met alles terecht. Maar soms heb je een beetje extra begeleiding of hulp nodig. Dat kan zijn omdat je dyslectisch bent, je niet lekker in je vel zit of omdat je last hebt van faalangst. Gelukkig doen we er alles aan om jou te helpen. Bijvoorbeeld door gesprekken met je te voeren of je een training te laten volgen. Als je dyslectisch bent, krijg je een dyslexiepasje. Hierop staat hoe de leraren het voor jou makkelijker kunnen maken. Zo kun je bijvoorbeeld extra tijd krijgen voor het maken van toetsen. 

 

Extra begeleiding

Er zijn verschillende mensen op school die je begeleiden bij jouw ontwikkeling. Naast docenten, mentoren en leerjaarbegeleiders, is het soms prettig om je vragen te stellen aan onze decaan.  

 

Als je extra begeleiding nodig hebt, dan hebben we een Team Interne Ondersteuning (TIO), die je door kan verwijzen naar specialisten die jou extra hulp kunnen bieden. Zo bieden wij toppertraining aan voor leerlingen met faalangst en in het vierde jaar kun je een examenvrees training volgen. Mocht je problemen hebben waar je zelf niet uitkomt, dan kun je altijd terecht bij je mentor. Hij of zij zal je doorverwijzen naar de  vertrouwenspersonen binnen de school of naar de schoolmaatschappelijk werkster. 

 

Dyslexie 

Heb je moeite met lezen of schrijven? Dan heb je misschien dyslexie. Er zijn speciale testen om dit te onderzoeken. Als dyslexie is vastgesteld, is dat vaak al op de basisschool ontdekt. Voor ons is het belangrijk om te weten of je dyslexie hebt, want dan kunnen we je beter helpen en er extra op letten bij je schoolwerk, huiswerk, toetsen en zelfs je examen. Je krijgt dan bijvoorbeeld extra tijd, een tekst met een groot lettertype of de tekst via een koptelefoon. Onze coördinator onderwijs ondersteuning bepaalt samen met jou wat voor jou de beste ondersteuning is. 

 

Faalangst 

De meeste leerlingen zijn na een tijdje wel gewend aan een nieuwe situatie. Maar het kan zijn dat je jezelf erg druk blijft maken. Bijvoorbeeld bij een proefwerk, een spreekbeurt, of het stellen van een vraag in de les aan de docent. Dan heb je misschien last van faalangst. Helemaal niet erg, want we hebben speciale trainingen die je helpen daarmee om te gaan. 

 

Veiligheid in en om de school 

We vinden het belangrijk dat jij te thuis voelt. Wellant doet dit onder andere door je te beschermen tegen agressie, geweld, seksuele intimidatie en discriminatie. We vragen jou daar ook aan mee te werken. Dan wordt het prettig voor iedereen.

 

We zorgen dat de gebouwen en de materialen waarmee je werkt aan strenge veiligheidseisen voldoen, zodat er met jou en je spullen vrijwel niets kan gebeuren. Voor je persoonlijke spullen, zoals de schooltas en mobieltje, hebben we een kluisje waarin je alles veilig op kunt bergen. Ook hangen er op een aantal belangrijke punten in school camera's, om alles in de gaten te houden.