Op studiereis naar Kenia: een verslag

 

Derdejaars studenten van de opleidingen Green Production, Groothandel & Logistiek en Bloem, Groen & Styling (van de mbo-locaties Aalsmeer en Rijnsburg) weten het allang al. Nederland is de grootste exporteur van sierteeltproducten. Maar worden deze bloemen ook allemaal in Nederland geproduceerd? Nee, er komen er veel uit Kenia. Een goede reden om er eens te gaan kijken.

Doel van de reis: kennismaken met de huidige globale ontwikkelingen van de grootschalige internationale tuinbouw en groothandel. En… als je dan toch bent… meeting the Wild Life.

 

Na de nodige voorbereidingen (vaccinaties, anti-malariapillen, visum, etc.) is de groep enthousiast, vertrokken. Aan de voet van Mount Kenya startte het programma met een bezoek aan Dümmen Orange, een grote internationale snijbloemenkweker en plantenveredelaar.

Op (!) Mount Kenya Timaflor bezocht. Goed om te zien dat een oud leerling van Wellant zich doorontwikkeld heeft tot grootondernemer qua productievolume en aantal medewerkers.

 

In Kenia is alles groot. Afstanden, arealen, producties en medewerkers. Een van allergrootste is natuurlijk fa. Oserian. We bezochten dit Engelse bedrijf met Nederlandse roots. De nieuwe Nederlandse bosautomaten, in serie geschakeld, verwerkten grote volumes van het nieuwe ras Rosa ‘Queen of Africa’. Geproduceerd o.a. door topkweker kweker Anton Koning. Naast de rozen produceren ze ook anjers, Alstroemeria’s, Gypsophylla en boeketten (o.a. voor Albert Heijn).

 

De hele week hebben wij ‘op hoogte’ geleefd van Naivasha (1800 m) tot Mount Kenya (2600 m) en het passeren van de evenaar bracht ons op het Zuidelijk halfrond!

Andere hoogtepunten waren het bezoek aan handelskweker Vegpro, de Duitse rozenverelaar Kordes, United Selections en vermeerderaar Florensis. Fa. FlowerWatch heeft ons kennis laten maken met Freight Forwarder Total Touch op Nairobi airport. Staande in de kou van de koelcellen, bijna op het platform van de airport, kregen we te zien hoe de bloemen, stekken en kruiden op transport gestuurd werden.

 

Tussen de bedrijven door hebben we het National Park Masai Mara bezocht. Een groot natuurreservaat op de grens van Kenia en Tanzania. Veel dieren gezien. 

Tenslotte is er een bezoek gebracht aan de Nederlandse ambassade. Landbouwraad Ingrid Korving en assistenten hebben het belang aangegeven van middenkaderfuncties (mbo) in Oost-Afrika.

 

Het was een mooie afwisseling van production/sales/logistics/florestry en safari's. Machtige indrukken en veel geleerd (gezien).