Onlangs hebben drie studenten van Wellant mbo Amsterdam hun stage in Japan volbracht. Een onvergetelijke ervaring waarbij de studenten, in deze totaal andere cultuur, ontzettend veel hebben geleerd.

 

Wasabi

Stuart Smidt, derdejaars student Food bij Wellant mbo Amsterdam, liep stage bij Tamaruya Honten , een producent van wasabi. Wasabi is een zeer scherpe specerij die vaak gebruikt wordt in de Japanse keuken. De plant zelf wordt vers gemalen (traditioneel op haaienhuid). In de fabriek worden er enkele ingrediënten aan de wasabi toegevoegd en wordt deze vermalen tot een pasta die wat langer houdbaar is. Stuart heeft zowel op de kwekerij, in de fabriek als in het restaurant gewerkt. Opvallend is dat de koks in dit restaurant er doorgaans een studie van achttien (!) jaar op hebben zitten voor ze het vak mogen beoefenen, maar Stuart kreeg nu al de kans. Een hele eer.

 

Matcha thee

Nathalia Alfring, derdejaars student Food bij Wellant mbo Amsterdam, heeft haar stage gedaan bij Maruyama Tea Products Corporation , een producent van matcha, een poedervormige groene thee uit Japan. Ze heeft gedurende haar stage kennis gemaakt met vele aspecten binnen het bedrijf: theeplanten planten, de beste theeblaadjes oogsten, theeblaadjes zorgvuldig verpulveren tot poeder, thee proeven om de kwaliteit te garanderen en aan de specifieke wensen van de klant te voldoen, thee schenken en desserts met matcha bereiden. Daarnaast heeft Nathalia ook nieuwe cocktail- en tonijnrecepten met de thee ontwikkeld. Haar meest memorabele ervaring was ’s nachts op de plantage, waarbij ze thee plukte onder de volle maan met op de achtergrond een gezellig muziekje.

 

Exclusieve kiemplanten en traditionele Japanse bouwtechnieken

Michael den Boer, derdejaars student Urban Green Development bij Wellant mbo Amsterdam, heeft stage gelopen bij Yokomura Eco-lodge , een bedrijf dat een gastenverblijf bouwt van duurzame materialen en traditionele Japanse bouwtechnieken waarbij er geen schroeven en spijkers worden gebruikt. Er wordt hierbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokaal beschikbare materialen, waaronder bomen uit eigen bos. Daarnaast produceert dit bedrijfje exclusieve biologische kiemplanten die als garnering door Japanse topchefs worden gebruikt. Michael heeft enerzijds meegebouwd aan het huis en anderzijds het land bewerkt en ingezaaid met zaadjes voor de productie van de kiemplanten. Daarnaast heeft hij ook meegeholpen met het onderhoud van het terrein en marketingadvies gegeven.