Internationale ervaring is belangrijk. Stage lopen in het buitenland is een onvergetelijke ervaring waarbij studenten, in een totaal andere cultuur, ontzettend veel leren.

 

Andere blik

Noa, student Food aan Wellant mbo Amsterdam, liep stage in Japan:

“Mijn opleiding Food is heel praktijkgericht en ik had al bij meerdere bedrijven in Nederland stage gelopen. Dus ik had al wat ervaring in de levensmiddelensector. Wanneer je naar het buitenland gaat (al is het binnen Europa), zijn dingen zo anders. De mensen met wie je gaat werken, de verwachtingen die je hebt en de communicatie. Dit geeft je een andere blik op de werkzaamheden die zo normaal en simpel voor je zijn. Hierdoor leer je nieuwe dingen die je weer kan meenemen naar Nederland. Tijdens deze stage heb ik vooral geleerd om mezelf aan te passen aan de cultuur.“

 

Zelfstandig

Maaike, student Food aan Wellant mbo Amsterdam, liep stage in Japan:

“De buitenlandstage heeft heel veel toegevoegd. Ik leer natuurlijk over eten op mijn opleiding in Nederland. Maar in de praktijk leer je altijd het meeste. Deze stage heeft me alles van wasabi en productie in Japan geleerd. Ik raad studenten zeker aan om een buitenlandstage te doen. Het liefst zo ver mogelijk ook. Je leert zoveel op zo’n stage en het maakt je super zelfstandig. Daarnaast voelt het ook een beetje alsof je een paar maanden op vakantie bent.”

 

Regeneratieve landbouw

Diederik, student Urban Green Development aan Wellant mbo Amsterdam liep stage in Zuid-Afrika:

“Ik raad iedereen aan om in het buitenland stage te lopen, ik heb ontzettend veel van de lokale culturen geleerd en heb zelfs de Afrikaanse taal opgepakt. Het meest belangrijke dat ik heb geleerd is regeneratieve landbouw. Dit is een manier van landbouw die de natuur bevordert en de grond productief maakt. Ik ben veel te weten gekomen over het ontwikkelen van natuur in drogere/warmere klimaten. Doordat de temperatuur in Europa ook aardig oploopt kan ik deze kennis in de toekomst hier ook toepassen.”

 

Wasabi

Stuart Smidt, derdejaars student Food bij Wellant mbo Amsterdam, liep stage bij Tamaruya Honten, een producent van wasabi. Wasabi is een zeer scherpe specerij die vaak gebruikt wordt in de Japanse keuken. De plant zelf wordt vers gemalen (traditioneel op haaienhuid). In de fabriek worden er enkele ingrediënten aan de wasabi toegevoegd en wordt deze vermalen tot een pasta die wat langer houdbaar is. Stuart heeft zowel op de kwekerij, in de fabriek als in het restaurant gewerkt. Opvallend is dat de koks in dit restaurant er doorgaans een studie van achttien (!) jaar op hebben zitten voor ze het vak mogen beoefenen, maar Stuart kreeg nu al de kans. Een hele eer.

 

Matcha thee

Nathalia Alfring, derdejaars student Food bij Wellant mbo Amsterdam, heeft haar stage gedaan bij Maruyama Tea Products Corporation , een producent van matcha, een poedervormige groene thee uit Japan. Ze heeft gedurende haar stage kennis gemaakt met vele aspecten binnen het bedrijf: theeplanten planten, de beste theeblaadjes oogsten, theeblaadjes zorgvuldig verpulveren tot poeder, thee proeven om de kwaliteit te garanderen en aan de specifieke wensen van de klant te voldoen, thee schenken en desserts met matcha bereiden. Daarnaast heeft Nathalia ook nieuwe cocktail- en tonijnrecepten met de thee ontwikkeld. Haar meest memorabele ervaring was ’s nachts op de plantage, waarbij ze thee plukte onder de volle maan met op de achtergrond een gezellig muziekje.

 

Exclusieve kiemplanten en traditionele Japanse bouwtechnieken

Michael den Boer, derdejaars student Urban Green Development bij Wellant mbo Amsterdam, heeft stage gelopen bij Yokomura Eco-lodge , een bedrijf dat een gastenverblijf bouwt van duurzame materialen en traditionele Japanse bouwtechnieken waarbij er geen schroeven en spijkers worden gebruikt. Er wordt hierbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokaal beschikbare materialen, waaronder bomen uit eigen bos. Daarnaast produceert dit bedrijfje exclusieve biologische kiemplanten die als garnering door Japanse topchefs worden gebruikt. Michael heeft enerzijds meegebouwd aan het huis en anderzijds het land bewerkt en ingezaaid met zaadjes voor de productie van de kiemplanten. Daarnaast heeft hij ook meegeholpen met het onderhoud van het terrein en marketingadvies gegeven.