Zes teams van Wellant mbo Amsterdam van de opleidingen Food, Urban Green Development en International Green Business vielen onlangs in de prijzen met hun „baanbrekende ideeën“. De studenten presenteerden op 17 april op het ministerie van LNV hun ambities, visies en ideeën over een duurzame toekomst als afsluiting van een essay challenge. De jury werd verrast door de innovatieve, haalbare, realistische en creatieve ideeën.

In 40 essays beschrijven 100 mbo- en hbo-studenten hun ideeën over nieuwe verdienmodellen, nieuwe diensten en producten met een hogere toegevoegde waarde. Op 17 april presenteerden de studententeams hun ambities, visies en ideeën in een vijf-minuten-pitch op het miniserie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit (LNV). De essays zijn opgenomen in de essaybundel:

'Baanbrekende ideeën voor een duurzaam voedselsysteem. Essays van jonge professionals met visie'.

 

Challenge

De essays zijn het resultaat van een essay challenge die het OnderwijsVernieuwingsProgramma (OVP) organiseerde in samenwerking met het ministerie van LNV. Studenten werden uitgedaagd een essay te schrijven over duurzame voedselproductie. Ze konden kiezen uit vier thema's: duurzame eiwittransitie, duurzame gewasbescherming, duurzame veehouderij en nieuwe verdienmodellen voor een duurzame landbouw. Studenten van Wellant mbo Amsterdam schreven onder andere over kweekvlees, zeewier als eitwitbron, duurzame melkveehouderij, salty fruits en vertical farming en behaalden daarmee diverse prijzen.

 

Inspiratiebron

De jury, bestaande uit beleidsmakers, ondernemers en vertegenwoordigers vanuit het onderwijs en onderzoek, werd verrast door de innovatieve, haalbare, realistische en creatieve ideeën van de ruim honderd studenten. Alle pitches werden vol energie gebracht. De jury kon dan ook vol vertrouwen de geldprijzen uitreiken. De initiatiefnemers hopen dat de essays een inspiratiebron zullen vormen voor ondernemers, docenten, onderzoekers, maatschappelijke organisaties en andere geïnteresseerden die deze bundel lezen.