Je werkt graag met je handen, bent creatief en hebt gevoel voor styling. Ook vind je het leuk om klanten zo goed mogelijk te helpen. Als bloemist komt dat allemaal bij elkaar.

 

Bloemen en planten zijn belangrijk bij bruiloften, feesten en uitvaarten. Jij leert om de juiste boeketten te maken voor deze bijzondere gebeurtenissen. En je gaat niet alleen aan de slag met bloemschikken en bloembinden, er is ook aandacht voor de zakelijk kant van het werk.

 

Na de opleiding ga je werken als bloemstylist. Als medewerker van een bloemenwinkel, tuincentrum of een stylingbedrijf, of als eigen baas. Of je leert verder op het hbo.

Wat ga je leren op niveau 2?

Praktijk

Tijdens de opleiding doe je veel in de praktijk. Je maakt de mooiste creatieve boeketten en bloemwerken. Je werkt je ideeën uit in schetsen en tekeningen. En je leert hoe je een winkel mooi aankleedt en je product goed aan de klant laat zien. Ook oefen je met verkoopgesprekken en hoe je goed met klanten omgaat.

 

Theorie

Je krijgt ook theorie. Zo leer je alles over bloemen, planten en de andere producten waarmee je werkt. Je vergroot je kleur-, vorm- en materiaalkennis, zodat je straks precies weet hoe je deze gebruikt in je creaties. Je leert alles over de verzorging van bloemen en planten en het berekenen van prijzen.

 

Andere onderwerpen zijn het ontdekken van trends, en veilig en duurzaam werken. En je volgt vakken zoals rekenen, burgerschap en Nederlands.

Wat ga je leren op niveau 3 en 4?

De opleiding combineert theorie met de praktijk. En je leert zakelijk werken. In Dordrecht, Houten en Rijswijk kies je een richting: Bloem of Styling.

 

Praktijk

Je leert bloemwerken en plantaardige arrangementen maken en verkopen. Dat doe je natuurlijk volgens de nieuwste trends. Ook ga je aan de slag met de styling van winkelruimtes en evenementen. Je experimenteert met kleuren, vormen en materialen en leert over de verzorging van producten.

 

Theorie

Tijdens de opleiding werk je zowel voor jezelf als in groepen. Je leert hoe je goed met klanten omgaat. En je gaat digitaal aan de slag, bijvoorbeeld met social media.

 

Je volgt vakken zoals rekenen, burgerschap, Nederlands en Engels. Op niveau 4 leer je ook over marketing en verkoop en inkoop van bloemen. Je denkt na over hoe je slim met kosten omgaat en je doet de financiële administratie. Ook leer je over presenteren en leidinggeven bij projecten en in de winkel. En over maatschappelijke ontwikkelingen en vernieuwingen in je vakgebied. Je gaat dus denken als een ondernemer.

Wat ga je later doen?

Niveau 2

Heb jij je diploma van niveau 2 op zak? Dan kan je gaan werken. Bijvoorbeeld als medewerker bij een:

 

  • Bloemenwinkel of kiosk
  • Tuincentrum
  • Bloemengroothandel

 

Wil je verder leren? Dan kan je door naar het tweede leerjaar van Bloem, Groen & Styling niveau 3.

 

Niveau 3 en 4

Heb jij diploma van niveau 3 of 4 op zak? Dan kan je bijvoorbeeld gaan werken als:

 

  • Eigenaar van een bloemenwinkel
  • Bloemstylist
  • Zelfstandig maker van bloemarrangementen

 

Wil je verder leren? Als je het diploma van niveau 3 hebt gehaald, kan je door naar het tweede leerjaar van Bloem, Groen & Styling niveau 4. Als je het diploma van niveau 4 hebt gehaald, dan kan je door naar het hbo.

Praktische informatie

Niveau 2

Bloem, Groen & Styling niveau 2 is een BOL- en BBL-opleiding die 2 jaar duurt. Om de opleiding te volgen, heb je minimaal een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg nodig.

 

Niveau 3 en 4

Bloem, Groen & Styling niveau 3 en 4 zijn BOL- en BBL-opleidingen die 3 jaar duren.

 

Om de opleiding op niveau 3 of 4 te volgen, heb je een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg nodig, of een mbo-diploma.

De BBL-opleiding op niveau 4 kan je alleen in Dordrecht volgen.

 

Alle informatie over studiekosten en studiefinanciering vind je op de pagina over het mbo.

 

Wil je weten hoeveel kans je hebt om werk te vinden na deze opleiding? Dat lees je in de bijsluiter. Die kan je bekijken voor niveau 2niveau 3 en niveau 4. (De crebonummers zijn 25443, 25444 en 25445.)

 

Of zoek naar de kans op werk in jouw regio. Dat doe je op de website van de SBB.

Locaties
Wellant mbo Aalsmeer
Wellant mbo Dordrecht
Wellant mbo Houten
Wellant mbo Rijswijk
Bekijk deze impressie van de opleiding Bloem, Groen & Styling