Je kunt het zo gek niet bedenken, of jij weet wel iets moois te maken van natuurlijke, duurzame en gerecyclede materialen. Als bloemstylist gebruik je je creativiteit en je gevoel voor styling.

Bloemen en planten zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse interieurs. Ze spelen een belangrijke rol bij het stylen van bedrijven en woonkamers en het zijn sfeermakers bij bijzondere gebeurtenissen. Als bloemstylist volg je de trends en nieuwste ontwikkelingen en je gebruikt jouw creativiteit om dit te vertalen naar het maken van prachtige decoraties en arrangementen. Je ontwikkelt je met deze opleiding zowel in creativiteit als zakelijkheid. Dus werken in een bloemenspeciaalzaak of er zelf een beginnen, is dan ook geen probleem.

Wat ga je leren?

Bloemen, planten en plantaardige materialen zijn niet meer weg te denken uit het interieur. Het zijn sfeermakers en zorgen voor de finishing touch. Bij bijzondere gebeurtenissen kunnen jouw creaties een persoonlijke en unieke bijdrage leveren! Het is een uitdaging om voor elke gelegenheid gave arrangementen te maken. Een bruidsboeket, een bloemstuk voor op tafel, maar ook plantaardige versieringen voor evenementen en interieurs!

 

Je houdt van bloemen, planten en natuurlijke materialen om je heen. Je bent creatief, hebt leuke ideeën en je hebt gevoel voor vormgeving, kleur en materialen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van nieuwe trends en ontwikkelingen op allerlei vlakken. Je weet van aanpakken en kunt de wensen van de klant vertalen in je opdrachten. Je ontwikkelt je met deze opleiding zowel in creativiteit als zakelijkheid.

 

Op school krijg je les in vakken die je helpen je doelen te bereiken. Je krijgt les in etaleren, kleurenleer, kunstgeschiedenis, vorm- en compositieleer, bloemwerk en plantaardige arrangementen maken en omgaan met klanten. Je krijgt ook les in Nederlands, Engels, rekenen en andere algemene vakken.

Wat ga je later doen?

Diploma op zak?

Je kunt werken bij allerlei bedrijven, van standbouw en designbedrijven tot woon- & lifestylebladen. Van bloemenspeciaalzaak tot toparrangeur. Of je begint je eigen winkel.

 

Passende beroepen

Arrangeur, bloembinder en bloemist/winkelier, stylist en bedrijfsleider.

 

Meer informatie over de arbeidsmarktmogelijkheden in jouw regio kun je bekijken bij SBB.

 

Doorstuderen

Als je je niveau 2 diploma behaald hebt, kun je opstromen naar niveau 3. En van niveau 3 naar niveau 4.

Als je je niveau 4 diploma hebt behaald, kun je met de juiste vakken ook doorstromen naar andere opleidingen zoals de lerarenopleiding bij Aeres Hogeschool, Design Academy, HEAO marketing of de Academie voor Beeldende Kunsten.

Praktische informatie

De opleiding wordt aangeboden op niveau 2 en 3 zowel BOL als BBL  en niveau 4 alleen BOL (met uitzondering van Dordrecht, daar kun je onder bepaalde voorwaarden niveau 4 ook als BBL doen).

Naast het uitstroomprofiel "Bloem" kun je in Dordrecht en Rijswijk ook nog kiezen voor het uitstroomprofiel "Styling".

 

Niveau 4

Hier word je opgeleid tot Vakexpert Bloem, Groen & Styling. Met je opgedane vakkennis en met je praktische ervaring werk je helemaal zelfstandig en kunt leidinggeven aan anderen. Als je je diploma hebt behaald, kun je verder studeren voor 'Meester binder'. De opleidingsduur is 3 jaar.

 

Niveau 3

Hier word je opgeleid tot Vakbekwaam Medewerker Bloem, Groen & Styling.
Je werkt in een bloemenwinkel, een bloemenkiosk of een bloemenafdeling van een tuincentrum. Je staat klanten netjes te woord, maakt bloemwerk en regelt de inkoop. Je organiseert het werk, stuurt collega's aan en vervangt de eigenaar als die er niet is. Als je je diploma hebt behaald, kun je doorstromen naar niveau 4. De opleidingsduur is 3 jaar.

 

Niveau 2

Op Niveau 2 leer je voor Medewerker Bloem, Groen & Styling. Je staat klanten op een juiste manier te woord en verzorgt voor hen het basisbloemwerk, zoals boeketten. Complex bloemwerk speel je door naar de Vakbekwaam Medewerker Bloem Design. Je hebt oog voor de winkel en je zorgt er zelf voor dat deze er keurig bij staat. Je kent je werkzaamheden en je voert ze redelijk onder leiding zelfstandig uit. Als je je diploma hebt behaald, kun je doorstromen naar niveau 3. De opleidingsduur is 2 jaar.

 

Vanaf de start van de BOL-opleiding loop je stage, bv in een bloemenwinkel, tuincentrum of woonwinkel. Zo leer je de dagelijkse praktijk kennen. Kies je voor de BBL-opleiding, dan heb je voorafgaand aan de start van de opleiding een leer/werkplekovereenkomst (min.20 uur p/w) in een voor de opleiding geschikt bedrijf! (Zie stagemarkt.nl)

 

Voor deze opleiding is een studiebijsluiter beschikbaar. Die kun je bekijk op niveau 2, niveau 3 en niveau 4.

 

Meer informatie over studiekosten en studiefinanciering vind je op de pagina Over het mbo.

Locaties
Wellant mbo Aalsmeer
Wellant mbo Dordrecht
Wellant mbo Houten
Wellant mbo Rijswijk
Bekijk deze impressie van de opleiding Bloem, Groen & Styling

Ook interessant

Outdoor Design

Bijna al het groen dat je in en bij de stad ziet, is aangelegd volgens een ontwerp. Een ontwerp waarover is nagedacht. Als outd...

Lees meer