Dieren zijn bijzondere patiënten. Omdat ze zelf niet kunnen vertellen wat ze voelen, moeten de mensen die ze behandelen precies weten wat dieren nodig hebben.

 

Als dierenartsassistent paraveterinair ben jij degene die ervoor zorgt dat alles in de dierenartsenpraktijk op rolletjes loopt, zodat de dieren de allerbeste zorg krijgen. Je assisteert de dierenarts en je bent bovendien het visitekaartje van de praktijk, je ontvangt klanten en beantwoordt de telefoon. Je geeft advies over bijvoorbeeld voeding, verzorging en de behandeling van de patiënt. Kies je voor een opleiding tot dierenartsassistent paraveterinair, dan kies je voor een uitdagend en afwisselend beroep!

 

Verkort traject voor Havisten
Bij Wellant mbo Houten is het voor Havisten mogelijk deze opleiding in een verkort traject van 2 jaar te doorlopen.

Wat ga je leren?

In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 

Algemene assistentie en ziekenverzorging

De onderwerpen van deze deelkwalificatie zijn:

  • algemene ziekteverschijnselen
  • assistentie algemeen
  • algemeen klinisch onderzoek
  • administratie en communicatie
  • tandheelkunde
  • assistentie operatie
  • verloskunde

 

Anatomie, fysiologie en pathologie

Het hart, de huid, de spijsvertering en de zintuigen, over alle organen worden workshops gegeven. Hierin wordt de anatomie, de werking van de organen (fysiologie) en de bijbehorende ziekten ( pathologie) besproken.

 

Instrumentenleer, desinfectie en pathologie

De inrichting van de spreekkamer, de instrumenten voor een operatie, hechtmaterialen. Als paraveterinair moet je van alle instrumenten de naam, het gebruik maar ook de reiniging weten. Daarnaast bespreken we in deze deelkwalificatie ook alle ziekmakende 'beestjes' die zich op en om de huisdieren bevinden. Zoals vlooien, mijten en bacteriën.

 

Algemene en plaatselijke verdoving

Als een dier een operatie moet ondergaan zal het dier eerst verdoofd moeten worden. Soms kan dit met een plaatselijke verdoving maar meestal zal het dier onder algehele narcose moeten. Hoe dat moet leer je tijdens deze workshops.

 

Zootechniek en gezondheidsleer

Hoe vaak moet een eigenaar zijn kat ontwormen? De algemene gezondheidszorg voor dieren wordt bij de workshops zootechniek en gezondheidsleer behandeld.

 

Laboratorium

Je zult regelmatig laboratoriumonderzoek doen, zoals een urineonderzoek of bloedonderzoek. Het onderwijs voor deze deelkwalificatie wordt verzorgd door VLN (Veterinair Laboratorium Nederland).

 

Radiologie

Als dierenartsassistent paraveterinair zul je regelmatig een röntgenfoto moeten maken. Bij deze deelkwalificatie leer je hoe een röntgenapparaat werkt, hoe het dier vastgehouden moet worden en hoe de röntgenfoto ontwikkeld moet worden.

 

Eerste hulp

Aangereden katten, gewonde honden. Een goede eerste hulpverlening is van levensbelang!

 

Beheren medicijnen

Een paraveterinair is niet alleen dierenartsassistent maar ook apothekerassistent. Een goede kennis van medicijnen is erg belangrijk.

 

Naast de praktijkgerichte competenties zijn er uiteraard ook algemene theoretische competenties die voor iedereen gelden zoals Nederlands, LLB (leren, loopbaan en burgerschap) en voor velen ook Engels en Wiskunde.

Wat ga je later doen?

Een dierenartsassistent paraveterinair is een duizendpoot. Het grootste deel van je dagelijkse werk bestaat uit dierverzorging, ondersteuning van de dierenarts bij spreekuren en operaties. Je bent ook bezig met labwerkzaamheden, administratie- en baliewerk en het geven van voorlichting. Maar ook veel klantencontact, plannen van afspraken, de financiële afhandeling, het schoonhouden van de praktijk en instrumenten. Heel afwisselend werk.

 

Het contact met de klant is belangrijk in dit vak. Want iedere patiënt heeft een baasje en ook die heeft aandacht nodig. Tenslotte vertrouwen ze de zorg van een gezinslid toe aan de praktijk. Ben jij ook verzorgend ingesteld en werk jij graag in teamverband? Dan voel je je thuis in een dierenartspraktijk en is de opleiding Dierenartsassistent Paraveterinair iets voor jou!

 

Met je diploma op zak kun je terecht in allerlei dierenartspraktijken.

 

Meer informatie over de arbeidsmarktmogelijkheden in jouw regio kun je bekijken bij SBB.

 


Doorstuderen is ook een mogelijkheid. Met een niveau 4 diploma, kun je doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn bijvoorbeeld Diergezondheid en -welzijn en Diermanagement

Praktische informatie

Stage (BPV)

De leerlingen gaan al in het eerste jaar op stage. De theorie die je op school hebt gehad kun je nu in de praktijk gaan toepassen. Deze stage noemen we Beroeps Praktijk Vorming (BPV). Je gaat het 1e schooljaar werken op een dierhouderij. Bijvoorbeeld een kinderboerderij, hondenpension, dierenasiel of dierentuin. Het 2e en 3e jaar ga je stage lopen bij een dierenartsenpraktijk

  

Studieduur

De opleiding duurt, afhankelijk van het dossier dat je opbouwt, 3 of 4 jaar. 
Met een havo- diploma kun je in Houten de opleiding in een verkort traject van 2 jaar doorlopen. Let op: iedereen krijgt een intake waar wordt gekeken of je op het juiste niveau instroomt.

 

Voor deze opleiding is een studiebijsluiter beschikbaar. Die kun je bekijken voor niveau 4. Het crebo is 25577.

 

Meer informatie over studiekosten en studiefinanciering vind je op de pagina Over het mbo.

Locaties
Wellant mbo Aalsmeer
Wellant mbo Dordrecht
Wellant mbo Houten
Wellant mbo Rijswijk

Ook interessant

Dier & Management

Dier & Management is een afwisselende opleiding, waarmee je een goede basis hebt voor veel leuke banen.

Lees meer

Paardensport & -houderij

Als je van je passie je werk wilt maken, dan zit je goed bij onze opleiding Paardensport en -houderij. Je leert er alles over h...

Lees meer