Dieren die niet in het wild leven, moeten verzorgd worden door mensen. Dat geldt voor kleine huisdieren zoals katten en cavia's. Maar ook voor de meer exotische dieren, zoals reptielen of zeeleeuwen in een dierentuin. Allemaal hebben ze recht op de beste verzorging. Zo hebben ze eten en drinken nodig in de juiste hoeveelheid en samenstelling. Maar ook iemand die hun vacht en kooi onderhoudt. Als dierverzorger leer je ook dat dieren anders communiceren dan mensen. Het is daarom belangrijk om oplettend te zijn en aan de hand van gedrag te kunnen bepalen of dieren medische zorg nodig hebben of niet.

 

Tijdens de opleiding is er ook aandacht voor het werken in een dierenwinkel. Daar komt naast de verzorging van dieren, ook het omgaan met klanten, administratie en het overbrengen van informatie aan de orde.

Kortom de opleiding tot dierverzorger is veelzijdig en nooit saai. 

Wat ga je leren?

Dieren zijn jouw passie! Je vindt dieren helemaal geweldig! En nu wil jij van je passie je beroep maken. Dat kan, met onze opleiding Dierverzorging. Tijdens deze opleiding leer je veel over de verzorging en het gedrag van allerlei dieren en over veilige en hygiënische huisvesting. Je steekt graag je handen uit de mouwen. Wanneer jij beslissingen neemt, staat het belang van de dieren voorop. Als de dieren ziek zijn, dan zie je dat meteen en wanneer dat kan, handel je direct om ze te helpen. Hygiene is belangrijk om ziektes te voorkomen. Dus als de stal, het hok of het aquarium een keertje extra schoongemaakt moet worden, dan doe je dat gewoon. Ook ben jij in staat om het voortplantingsproces bij dieren te begeleiden. Klanten helpen of op een bedrijf een evenement organiseren is voor jou geen probleem.

 

Om je een indruk te geven, volgen hieronder een aantal voorbeelden van thema's die tijdens de opleiding behandeld worden.

1e jaar:

 • Gezelschapsdieren
 • Kinderboerderijdieren
 • Konijnen en knaagdieren
 • Terrarium/aquariumdieren en vogels
 • Extra, eventueel dierentuindieren
  Binnen de thema's komen o.a. aan bod: voeren, verzorgen, hanteren, monitoren en hygiene.

 

2e jaar:
Het tweede jaar van de opleiding staat voor verdieping van de opgedane kennis en vaardigheden in het eerste jaar.

 • Trainen dieren
 • Eerste hulp verlenen bij dieren
 • Toiletteren dieren
 • Onderhouden werk- en leefomgeving
Wat ga je later doen?

Heb je je diploma op zak?

Je kunt aan het werk op veel plaatsen waar dieren verzorgd moeten worden.Zoals een dierenasiel of dierenpension. Maar denk ook aan een kinderboerderij of een kennel. Meer informatie over het arbeidsmarktperspectief in jouw regio vind je bij SBB

 

Als je je opleiding op niveau 3 afgerond hebt, kun je ook doorstuderen op niveau 4: Dier & Management.

 

Als dierverzorger (niveau 2) ben je, samen met je collega's, verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het bedrijf waar je werkt. Je kunt de dagelijkse verzorging onder begeleiding uitvoeren. Je bent op de hoogte van het juiste voer, van het gedrag van allerlei dieren waar je mee werkt. Ook weet je alles van het veilig en hygienisch huisvesten van dieren.

 

De vakbekwaam medewerker dierverzorger (niveau 3) berekent zelfstandig de kosten voor voer en verzorging en houdt toezicht op de regels waar men zich aan moet houden. Als je een opleiding op niveau 3 volgt, leer je ook hoe je met klanten en personeel om moet gaan.

Praktische informatie

Studieduur

Niveau 2: 2 jaar en niveau 3: 3 jaar. De opleiding wordt aangeboden als BOL en BBL. (BBL alleen in Dordrecht).

 

Toelatingseisen

Niveau 3:  vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde, theoretische leerweg of gelijkwaardig.

Niveau 2:  vmbo: basisberoepsgerichte leerweg of gelijkwaardig

 

Goed om te weten

Er zijn verschillende dieren op school. Deze dieren worden onder andere verzorgd door de studenten. Hierdoor kunnen theorie en praktijk direct gekoppeld worden.

 

Voor deze opleiding is een studiebijsluiter beschikbaar. Die kun je bekijken voor niveau 2 en niveau 3. De crebo's zijn 25580 en 25579.

 

Meer informatie over studiekosten en studiefinanciering vind je op de pagina Over het mbo.

Locaties
Wellant mbo Aalsmeer
Wellant mbo Rotterdam
Wellant mbo Houten
Wellant mbo Dordrecht
Wellant mbo Rijswijk
Bekijk de wereld van de dierverzorging

Ook interessant

Dier & Management

Dier & Management is een afwisselende opleiding, waarmee je een goede basis hebt voor veel leuke banen.

Lees meer

Dierenartsassistent Paraveterinair

Dieren zijn bijzondere patiënten. Omdat ze zelf niet kunnen vertellen wat ze voelen, moeten de mensen die ze behandelen precies...

Lees meer

Paardensport & -houderij

Als je van je passie je werk wilt maken, dan zit je goed bij onze opleiding Paardensport en -houderij. Je leert er alles over h...

Lees meer