Ons land is de grootste exporteur van bomen en andere (sier)teeltproducten. Of je nu werkt in de tuinbouw, sier-, bloemen- of boomteelt, als kweker of medewerker teelt weet je hoe je duurzaam onderneemt. Hoe je technologie gebruikt om sneller en beter te produceren. Hoe je verkoopt en exporteert. Een veelzijdige branche. Want de ene dag kweek je een product en de volgende dag neem je een bestelling aan uit het buitenland. Als ondernemer doe je zaken met het buitenland. Dus loop je bij ons buitenlandstages. Binnen de opleiding kun je je specialiseren in de teeltrichting of in de handelsrichting.

Wat ga je leren?

Op jouw plantenteeltbedrijf is een nieuw rozenras gekweekt. Je naam is inmiddels gevestigd als het om het kweken van sterke planten en bloemen gaat, dus met deze diepblauwe bloem zal het ook wel goed komen. Je zorgt dat het teeltproces goed verloopt, van de bemesting tot het voorzichtig oosten van de bloemen. En natuurlijk gebeurt er nog veel meer op je bedrijf. Je plant de werkzaamheden in en zorgt dat ze goed en veilig worden uitgevoerd. Op jouw bedrijf ziet het er keurig netjes uit!

 

Je houdt je bezig met bijna alle zaken die bij de productie van bloemen en planten horen. Dat kun je op een gewoon bedrijf doen, maar je kunt ook kiezen voor een ecologische omgeving, wat betekent dat je zoveel mogelijk volgens de wetten van de natuur werkt.

Wat ga je later doen?

Met deze opleiding heb je veel mogelijkheden:

  • Tijdens je studie krijg je veel kennis van planten en bloemsoorten en leer je hoe je er mee om gaat.
  • Ook leer je hoe het er in een plantenteeltbedrijf aan toe gaat: plannen, zorgen voor veiligheid en goede arbeidsomstandigheden, salaris uitbetalen, werken op de computer, zaken die je eigenlijk op ieder bedrijf tegen komt.
  • Aan het eind ben je van alle markten thuis.
  • Als je klaar bent met de opleiding, kun je dan ook op heel veel soorten bedrijven gaan werken, als kweker of als manager, aan jou is de keuze. Bijvoorbeeld bij import- en exportbedrijven, de lokale biologische (sier)teelt of de veiling.
  • Als je de opleiding op niveau 4 gedaan hebt, kun je ook doorstromen naar het hbo.
  • De arbeidsmarktperspectieven zijn goed! Meer informatie over het arbeidsmarktperspectief in jouw regio vind je bij SBB
Praktische informatie

De opleiding Green Production wordt aangeboden op drie niveaus, zowel  BOL als BBL.

 

Op niveau 4 word je opgeleid tot Manager Teelt. Met je opgedane vakkennis en met je praktische ervaring werk je helemaal zelfstandig en kun je leidinggeven aan anderen. Opleidingsduur: 3 jaar.

Vooropleiding: vmbo theoretische leerweg.

 

Op niveau 3 word je Vakbekwaam medewerker Teelt. Je voert zelfstandig werkzaamheden uit die een grote vakbekwaamheid vereisen. Ook leer je om deze te organiseren en leer je om ook collega's aan te sturen.

 

Opleidingsduur: 3 jaar.

Vooropleiding: vmbo kaderberoepsgerichte leerweg.

 

Op niveau 2 leer je voor Medewerker Teelt. Je voert onder leiding werkzaamheden uit die een behoorlijke vakbekwaamheid vereisen.

 

Opleidingsduur: 2 jaar.

Vooropleiding: vmbo basisberoepsgerichte leerweg.

 

Voor deze opleiding is een studiebijsluiter beschikbaar. die kun je bekijken voor niveau 2, niveau 3 en niveau 4. De crebo's zijn 25431, 25431 en 25534.

 

Meer informatie over studiekosten en studiefinanciering vind je op de pagina Over het mbo.

Locaties
Wellant mbo Aalsmeer
Kom meer te weten over de opleidingen in de teelt, productie en techniek

Ook interessant

International Green Business

Nederland is leidend als het gaat om de groene handel. Continu zijn we op zoek naar nieuwe markten en nieuwe producten. Volop k...

Lees meer

Green Production Boom (Boskoop)

Green Production Boom is een bbl-opleiding op niveau 2 en 3 die in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven wordt verzorgd in B...

Lees meer

Green Tec

Wil jij alles weten over techniek en duurzaamheid in de tuinbouw? Bekijk dan onze mbo-opleiding Green Tec. Lees wat je gaat leren.

Lees meer