Overal in het land wordt gewerkt aan steden en parken. Met grote machines. Het zijn uiteenlopende klussen. Vandaag grond storten voor de aanleg van een park. Morgen grond afgraven voor de aanleg van wegen of je bereidt het land voor bij een agrarische ondernemer. De voormannenuitvoerders en chauffeurs die dit allemaal mogelijk maken zorgen er altijd voor dat hun machines, werktuigen en apparatuur goed zijn afgesteld. En dat ze goed onderhouden worden. Als loonwerker bedien je het materieel en pleeg je het onderhoud. En je overlegt altijd met opdrachtgevers en collega’s. Veiligheid en duurzaam werken staan voorop. Op niveau 4 is GG&I onderdeel van de brede opleiding Leefbare Stad & Klimaat

Wat ga je leren?

Het werken met machines en het onderhoud dat hierbij hoort zijn belangrijke onderdelen in onze opleiding. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over de graafmachine en de wiellader. Maar ook egalisatie-apparatuur en machines voor slootonderhoud komen hierbij aan de orde. Ook ben je regelmatig – op school of bij je leerbedrijf – bezig met landmeten en het uitzetten van bouwputten, sloten, riolering en andere infrawerken.

 

Ook cultuurtechnische werkzaamheden zoals berm- en slootonderhoud zijn onderdelen van de lesstof. En is er veel aandacht voor aanleg en onderhoud van sportvelden, openbaar groen. Hierbij speelt duurzaamheid en wet- en regelgeving een belangrijke rol. Denk hierbij aan de Wet Natuurbescherming (voorheen Flora- en faunawet).

 

Het is goed om te weten dat het agrarische loonwerk slechts een zeer beperkt stukje van de totale opleiding is! Alleen grondbewerking en maai- ruimwerk ten behoeve van aanleg en onderhoud van groen buiten de landbouw, komt aan de orde. Dit leer je niet alleen in theorielessen (workshops), maar ook tijdens de praktijklessen en bij het leerbedrijf ga je met machines en werktuigen aan het werk.

 

Een ander belangrijk onderdeel van ieder opleidingsniveau is Basisveiligheid, ofwel VCA. Voor niveau 2 volstaat BasisVCA, niveau 3- en 4-studenten adviseren we om VCA-VOL te doen. Dat is VCA Voor Operationeel Leidinggevenden.

 

Naast de praktijkgerichte vakken krijg je ook een aantal algemene theoretische vakken die voor iedereen gelden zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. 

 

Als student op niveau 3 leer je ook het organiseren van dagelijkse werkzaamheden, plannen en aansturen, bestekken lezen en andere vaardigheden die belangrijk zijn om je op je toekomst voor te bereiden.  

 

De niveau 4-opleiding GGI is vanaf schooljaar 2020 onderdeel van de opleiding Leefbare Stad en Klimaat (LSK). Naast vakinhoudelijke kennis en vaardigheden, leer je hoe je klimaatdoelstellingen zoals bijvoorbeeld duurzaam werken, behoud van biodiversiteit en beperken ecologisch voetafdruk toepast in de uitvoering van je werkzaamheden in de GGI-sector.

 

Mensen die in het groen gaan werken of met watermanagement bezig zijn, hebben ook te maken met klimaatdoelstellingen die door de overheid zijn opgelegd.

 

Daarom werk je in een  deel van je opleiding samen met leerlingen die de uitstroomrichting UGD (Urban Green en Development), Stedelijk Groen of Watermanagement doen.

 

Volg je de niveau 4-opleiding, dan houd je je in het laatste jaar van je opleiding voornamelijk bezig met management, werkplanning en kostenberekeningen enz. Dit ga je gebruiken om cultuurtechnische projecten voor te bereiden, te begeleiden en af te ronden. Vaardigheden die je ook nodig bent om te functioneren als bedrijfsleider van een GGI-bedrijf.

 

Als laatste punt moet de beroepspraktijkvorming (stage) worden genoemd waarin je de op school geleerde zaken in de praktijk kunt brengen. Ook leer je hier hoe het er op de werkvloer aan toe gaat, en dat loonwerk dus niet alleen het werken met machines is en dat er ook andere werkzaamheden moeten worden verricht.

Wat ga je later doen?

 Diploma op zak?

  • Je steekt de handen uit de mouwen bij een gemechaniseerd loonwerkbedrijf of een machinegroothandel.
  • Bijvoorbeeld als chauffeur of uitvoerder.
  • Of als voorman of zelfstandig loonwerker in eigen dienst.
  • Meer informatie over het arbeidsmarktperspectief in jouw regio vind je bij SBB
Praktische informatie

Stagelopen (beroepspraktijkvorming)
Om deel te kunnen nemen aan de beroepspraktijkvorming is het belangrijk dat je, voor je aan de opleiding start, in bezit bent van een het T-rijbewijs. Het T-Rijbewijs kun je halen bij Wellant Cursussen & Trainingen. Zonder dit document kun je de opleiding helaas niet afronden. Ook alle BPV-bedrijven vragen om dit document.

 

Lees hier meer over de vergoeding die je kunt aanvragen.


Erkend leerbedrijf

Ook een erkend leerbedrijf op niveau voor de loonwerksector is noodzakelijk om aan de BPV-eisen te voldoen. Kijk hiervoor op www.stagemarkt.nl  
Als dit problemen oplevert neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de opleiding.

Op niveau 4 is de Groen, Grond & Infra onderdeel van de opleiding Leefbare Stad & Klimaat

 

Algemene informatie

Er is voor deze opleiding geen studiebijsluiter beschikbaar. De crebo's zijn 25616, 25619 en 25617.

 

Meer informatie over studiekosten en studiefinanciering vind je op de pagina Over het mbo.

Locaties
Wellant mbo Houten
Bekijk deze video over een praktijkopdracht

Ook interessant

Natuur, Water & Recreatie

Jij steekt graag buiten de handen uit de mouwen. Een natuurgebied, recreatieve of openbare ruimte inrichten en onderhouden: dat...

Lees meer

Hovenier

Ben jij flexibel, creatief, communicatief, zakelijk en houd je van buiten zijn, dan is deze opleiding echt iets voor jou. Bij h...

Lees meer

Green Tec

Wil jij alles weten over techniek en duurzaamheid in de tuinbouw? Bekijk dan onze mbo-opleiding Green Tec. Lees wat je gaat leren.

Lees meer