Overal in het land wordt gewerkt aan steden en parken. Met grote machines. Het zijn uiteenlopende klussen. Vandaag grond storten voor de aanleg van een park. Morgen grond afgraven voor de aanleg van wegen of je bereidt het land voor bij een agrarische ondernemer. De voormannenuitvoerders en chauffeurs die dit allemaal mogelijk maken zorgen er altijd voor dat hun machines, werktuigen en apparatuur goed zijn afgesteld. En dat ze goed onderhouden worden. Als loonwerker bedien je het materieel en pleeg je het onderhoud. En je overlegt altijd met opdrachtgevers en collega’s. Veiligheid en duurzaam werken staan voorop. Op niveau 4 is GG&I onderdeel van de opleiding Leefbare Stad & Klimaat. Je begint breed en daarna ga je je specialiseren.

Wat ga je leren?

Het werken met machines en het onderhoud dat hierbij hoort zijn belangrijke onderdelen in onze opleiding. Daarbij gaat het niet alleen om de standaard werktuigen die worden gebruikt in agrarisch loonwerk maar wordt er ook tijd en aandacht besteed aan het werken met bijvoorbeeld graafmachines en egalisatieapparatuur. Het landmeten en uitzetten van bouwputten wordt ook beoefend.


Ook berm- en slootonderhoud zijn onderdelen van de lesstof. De grote oogstmachines zoals een maaidorser, maïshakselaar en aardappel- en bietenrooiers worden behandeld tijdens de opleiding. (Dit laatste geldt overigens alleen voor niveau 3 en 4.) Dit gebeurt niet alleen in theorielessen (workshops), maar ook tijdens de praktijklessen en op het leerbedrijf ga je met machines aan het werk.

 

Een ander belangrijk onderdeel van de opleiding zijn vakken als Basisveiligheid (VCA of VOL-VCA) en Bedrijfshulpverlening (BHV). Ook zit voor een aantal opleidingen lassen en 'Veilig werken langs de weg' in het pakket. 


Naast de praktijkgerichte vakken krijg je ook een aantal algemene theoretische vakken die voor iedereen gelden zoals Nederlands, loopbaan en burgerschap en voor velen ook Engels en wiskunde.

 

Als leerling op niveau 3 of 4 leer je ook het organiseren van dagelijkse werkzaamheden en is er de mogelijkheid om de certificaten 'werken met de heftruck' en 'werken met de verreiker' te halen. Hiervoor worden externe deskundigen ingehuurd. 


Volg je de niveau 4 opleiding, dan houd je je in het laatste jaar van je opleiding voornamelijk bezig met management, werkplanning en kostenberekeningen enz. Oftewel: hoe run je straks een compleet loonbedrijf.

 

Als laatste punt moet de beroepspraktijkvorming (stage) worden genoemd waarin je de op school geleerde zaken in de praktijk kunt brengen. Ook leer je hier hoe het er op de werkvloer aan toe gaat, en dat loonwerk dus niet alleen het werken met machines is en dat er ook andere werkzaamheden moeten worden verricht.

 

Wat ga je later doen?

 Diploma op zak?

  • Je steekt de handen uit de mouwen bij een gemechaniseerd loonwerkbedrijf of een machinegroothandel.
  • Bijvoorbeeld als chauffeur of uitvoerder.
  • Of als voorman of zelfstandig loonwerker in eigen dienst.
  • Meer informatie over het arbeidsmarktperspectief in jouw regio vind je bij SBB
  • Als je de opleiding op niveau 4 afgesloten heb, kun je ook doorstuderen op het hbo.
Praktische informatie

Om deel te kunnen nemen aan de beroepspraktijkvorming is het belangrijk dat je voor je aan de opleiding start in bezit bent van een trekkercertificaat of het T-rijbewijs.  Zonder dit document kun je de opleiding niet afronden, en alle BPV-bedrijven vragen ook om dit document.

Ook een erkend leerbedrijf op niveau voor de loonwerksector is noodzakelijk om aan de BPV-eisen te voldoen. Kijk hiervoor op www.stagemarkt.nl  
Als dit problemen oplevert neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de opleiding.

Op niveau 4 is de Groen, Grond & Infra onderdeel van de opleiding Leefbare Stad & Klimaat. Je begint breed en daarna ga je je specialiseren.

 

Er is voor deze opleiding geen studiebijsluiter beschikbaar. De crebo's zijn 25616, 25619 en 25617.

 

Meer informatie over studiekosten en studiefinanciering vind je op de pagina Over het mbo.

 

Locaties
Wellant mbo Houten
Bekijk deze video over een praktijkopdracht

Ook interessant

Natuur, Water & Recreatie

Jij steekt graag buiten de handen uit de mouwen. Een natuurgebied, recreatieve of openbare ruimte inrichten en onderhouden: dat...

Lees meer

Hovenier

Ben jij flexibel, creatief, communicatief, zakelijk en houd je van buiten zijn, dan is deze opleiding echt iets voor jou. Bij h...

Lees meer

Green Tec

Wil jij alles weten over techniek en duurzaamheid in de tuinbouw? Bekijk dan onze mbo-opleiding Green Tec. Lees wat je gaat leren.

Lees meer