Ben jij flexibel, creatief, communicatief, zakelijk en houd je van buiten zijn, dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Bij het aanleggen en onderhouden van tuinen en parken komt meer kijken dan je denkt. Het start bij het begroten en uitbrengen van offertes. Je onderhoudt vervolgens contacten met de klant maar ook met leveranciers. Je zorgt dat de aanleg of het onderhoud loopt volgens planning en je bewaakt de financiën. Uiteraard heb je kennis van groen en weet je hoe je een tuin ontwerpt en vormgeeft. Ook bestraten, aanleggen van elektra of waterpartijen behoren bij de werkzaam­heden. Bij het aanleggen en onderhouden van groene ruimte komen veel machines en werktuigen kijken. Je leert hier veilig mee te werken en je leert ze te onderhouden. Soms werk je alleen, maar meestal in een team. Omgaan met of aansturen van collega’s hoort er ook gewoon bij. Het is veelzijdig en afwisselend werk. Zoek je een opleiding op niveau 4? Kies dan voor de nieuwe opleiding Leefbare Stad & Klimaat.

Wat ga je leren?

Mensen hebben behoefte aan groen om zich heen. Maar steden staan ook vol met gebouwen en wegen. Het is vaak lastig om de natuur de ruimte te geven. Daar ligt de uitdaging waar groenvoorzieners, hoveniers en tuinontwerpers zich mee bezig houden. Als groenspecialist zoek je steeds naar groene oplossingen voor een stedelijke omgeving.

Vakkennis is belangrijk. Je krijgt kennis over de planten die je tijdens je werk vaak tegenkomt. Je leert hoe je beplanting aanlegt en hoe je beplanting kunt onderhouden. Dat doe je in (particuliere) tuinen, (sport)parken en openbare ruimten. Je maakt ook paden, terrassen, vijvers. Je plaatst schuttingen en pergola’s. Je zorgt voor verlichting, hemelwaterafvoer, pompen en filters. Alles wat je aanlegt, leer je ook onderhouden. Je weet welke gereedschappen en machines je wanneer gebruikt. Bij niveau 3 ben je uiteindelijk op de hoogte van het: hoe, wat, waarom en waarmee. Je leert hoe

je met klanten moet omgaan en hoe je medewerkers begeleidt. Ook voer je kostenbewust opdrachten uit. Jij bent de verantwoordelijke op de werkvloer.

 

Extra trainingen

Buiten het lesprogramma kun je deelnemen aan een aantal extra trainingen. Je kunt bijvoorbeeld meedoen met de training 'gebruiken bosmaaier' of 'motorzagen'. Van deze trainingen ontvang je een getuigschrift, certificaat of een bewijs van deelname. Ook het VeiligheidsCertificaat Aannemers (VCA) kun je halen tijdens de opleiding.

Wat ga je later doen?

Vakbekwaam Hovenier

Als Vakbekwaam Hovenier werk je bij een hoveniersbedrijf, of je hebt je eigen hoveniersbedrijf. Je legt tuinen aan bij particulieren en bedrijven en je werkt mee in het onderhoud hiervan. Je kunt de werkzaamheden zelfstandig plannen, organiseren en uitvoeren. Daarnaast geef je begeleiding en sturing aan de medewerkers waarmee je de werkzaamheden uitvoert. Je bent de schakel tussen de klant en het bedrijf en je weet hier op een juiste manier mee om te gaan.
Je hebt voldoende vakkennis en persoonlijke kwaliteiten in huis om de klanten te adviseren en je medewerkers te helpen om hun werkzaamheden correct en veilig uit te voeren.

 

Vakbekwaam medewerker groenvoorziening

Als Vakbekwaam Medewerker Groenvoorziening werk je bij een groenvoorzieningsbedrijf of een gemeente. Je werkzaamheden verricht je voornamelijk in de openbare ruimte. Je legt plantsoenen, parken en andere groene elementen aan en je werkt mee in het onderhoud hiervan. Net als de vakbekwaam hovenier kun je de werkzaamheden zelfstandig plannen, organiseren en uitvoeren. Vaak heb je te maken met opzichters of uitvoerders. Daarnaast geef je begeleiding en sturing aan de medewerkers waarmee je de werkzaamheden uitvoert. In je werk kom je in contact met omstanders en je weet hier op een juiste manier mee om te gaan. Je hebt voldoende vakkennis en persoonlijke kwaliteiten in huis om omstanders te woord te staan en je medewerkers te helpen om hun werkzaamheden correct en veilig uit te voeren.

 

Meer informatie over de arbeidsmarktmogelijkheden in jouw regio kun je bekijken bij SBB.

 

Praktische zaken

Op Niveau 3 word je opgeleid tot Zelfstandig Werkend Hovenier.

Op dit niveau wordt je opgeleid tot de echte vakspecialist. Ook leer je om collega’s aan te sturen op vaktechnisch gebied.
Specialisaties in het laatste jaar zijn:
- Tuinspecialist (technisch ingewikkelde aanlegprojecten)
- Boomverzorging
- Dak- en gevelgroen
- Openbaar en natuurlijk groen

Op Niveau 2 word je opgeleid tot Medewerker Hovenier.
Je leert om onder begeleiding werkzaamheden uit te voeren. Je kunt tuinen en groenprojecten aanleggen en onderhouden. Ook leer je werken met een motorkettingzaag, met een shovel en een minikraan.

 

Er is natuurlijk ook een groene opleiding op niveau 4: Leefbare Stad & Klimaat.

 

Het onderwijs en het examen

In de opleidingen van Wellantcollege richten we ons op het ontwikkelen van jouw competenties. Tijdens je studie word je begeleid door vakdocenten en een coach, die je door de studie heen helpt. Je bent competent als je je werk kunt doen op grond van je kennis, vaardigheden en houding.

Uiteindelijk moet je in een echte (reële) bedrijfssituatie laten zien dat je dit kunt. Dit wordt getoetst tijdens drie Proeven van Bekwaamheid (PvB). Deze worden afgenomen op het leerbedrijf in een reële werksituatie of in een andere reële praktijksituatie.

 

Voor deze opleiding is een studiebijsluiter beschikbaar. Die kun je bekijken voor niveau 2 en niveau 3. De crebo's zijn 25621 en 25618.

 

Meer informatie over studiekosten en studiefinanciering vind je op de pagina Over het mbo.

Locaties
Wellant mbo Aalsmeer
Wellant mbo Dordrecht
Wellant mbo Houten
Wellant mbo Rijswijk
Wellant mbo Rotterdam
Word hovenier bij Wellant mbo!
Bekijk de wereld van stedelijk groen en natuurbeheer

Ook interessant

Natuur, Water & Recreatie

Jij steekt graag buiten de handen uit de mouwen. Een natuurgebied, recreatieve of openbare ruimte inrichten en onderhouden: dat...

Lees meer

Groen, Grond & Infra

Overal in het land wordt gewerkt aan steden en parken. Met grote machines. Het zijn uiteenlopende klussen. Vandaag grond storte...

Lees meer

Boomverzorging

Vanaf augustus 2021 kun je in Houten de nieuwe opleiding Boomverzorging gaan volgen. Houd deze webpagina in de gaten voor nieuw...

Lees meer