Jij steekt graag buiten de handen uit de mouwen. Een natuurgebied, recreatieve of openbare ruimte inrichten en onderhouden: dat lijkt je wel wat. Bovendien hou je van afwisseling en vind je het leuk om met mensen te werken. Als vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie, kun je na je studie alle kanten op.

 

Het regent vaker en harder in Nederland. Onze sloten en rivieren hebben moeite om al dat water te verwerken. Ook de bodem heeft het zwaar. Kortom: er is werk aan de winkel op het gebied van natuur, water en recreatie!  Met jouw vakkennis, gevoel voor techniek en talent voor organisatie weet jij precies hoe je natuurwerken of recreatiegebieden aanlegt en onderhoudt. Maar bijvoorbeeld ook hoe je een terrein klaarmaakt voor bebouwing en zorgt voor een goed afwateringssysteem. Je kunt er ook voor kiezen om op een recreatiepark gasten een leuke dag te bezorgen in een groene omgeving. Tijdens opdrachten kun je je collega’s aansturen en houd je de kosten in de gaten.

Wat ga je leren?

Deze afwisselende opleiding is afgestemd op de praktijk. Je leert alles over het aanleggen, inrichten en onderhouden van natuurterreinen, openbare ruimten en watersystemen. Ook het onderhoud van gebouwen en voorzieningen komt aan bod. Welke gereedschappen en machines gebruik je bijvoorbeeld bij welke klus en hoe onderhoud je deze? Je krijgt les over flora, fauna en materialen en over veilig en duurzaam werken. Daarnaast leer je alles over gastheerschap. Hoe ga je met gasten om, begeleid je recreatieve activiteiten en ben je alert op de veiligheid van het publiek? Bovendien volg je de vakken Nederlands en rekenen. Gedurende je hele opleiding volg je stages.

Wat ga je later doen?

Je kunt werken bij allerlei organisaties, zoals:
- waterschappen
- organisaties voor natuurbeheer 
- recreatieve bedrijven 
- grootgroenbedrijven
- gemeenten
- sport- en golfterreinen

Studenten die deze opleiding hebben gedaan, gaan aan de slag als:
- grond-, weg- of waterbeheerder
- veldmedewerker
- terrein- of natuurbeheerder
- recreatief medewerker
En er zijn nog veel meer beroepen mogelijk!

Wil je verder studeren? Nadat je je mbo niveau 3 diploma hebt behaald, kun je doorstromen naar een opleiding op mbo niveau 4.

 

Meer informatie over de arbeidsmarktmogelijkheden in jouw regio kun je bekijken bij SBB. 

Praktische informatie

Het is een opleiding op niveau 3, zowel BOL als BBL.

De opleiding duurt drie jaar. Als vooropleiding heb je minimaal een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg of een passende opleiding op mbo niveau 2. Na het behalen van je diploma ben jij een vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie. (crebo 25620)

 

 

Voor deze opleiding is een studiebijsluiter beschikbaar.

 

Meer informatie over studiekosten en studiefinanciering vind je op de pagina Over het mbo.

 

 

Locaties
Wellant mbo Dordrecht
Bekijk de video over stedelijk groen, landschap en waterbeheer

Ook interessant

Watermanagement

Watervraagstukken zijn overal. Moeten de dijken hoger of zijn er andere oplossingen? Hoe voorkom je dat een natuurgebied verdro...

Lees meer

Hovenier

Ben jij flexibel, creatief, communicatief, zakelijk en houd je van buiten zijn, dan is deze opleiding echt iets voor jou. Bij h...

Lees meer

Groen, Grond & Infra

Overal in het land wordt gewerkt aan steden en parken. Met grote machines. Het zijn uiteenlopende klussen. Vandaag grond storte...

Lees meer