Als je van je passie je werk wilt maken, dan zit je goed bij onze opleiding Paardensport en -houderij. Je leert er alles over het paard, het beoefenen van de paardensport, organiseren van hippische evenementen en het managen van een bedrijf. Op school en in de praktijk word je klaargestoomd voor een beroep in de hippische sector. Er is daarbij veel ruimte om je te ontwikkelen in de richting die jij leuk vindt. Je profiteert van onze nauwe contacten met het hippische bedrijfsleven en je ontdekt een breed scala aan banen. Deze bol-opleiding kun je volgen in Houten en Dordrecht (in Dordrecht is ook niveau 3 als bbl mogelijk)

 

In je laatste leerjaar kun je ervoor kiezen om stage te gaan lopen in het buitenland. Je doet er internationale leer - en werkervaringen op in de hippische sector.

Wat ga je leren?

Als je werkt op een paardenbedrijf ben je, samen met je collega's, verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Je kunt de verzorging en training van de paarden zelfstandig uitvoeren. Je bent op de hoogte van het juiste voer, het geven van de juiste beweging aan de paarden en van het veilig en hygienisch huisvesten. Dit alles leer je tijdens je opleiding. Ook leer je hoe je de kosten voor voer en verzorging berekent en de regels waar je je aan moet houden.

 

Als je een opleiding op niveau 4 volgt, weet je een bedrijf te managen en weet je wat er van een moderne ondernemer wordt verwacht. Tevens ga je aan de slag met het organiseren en uitvoeren van een evenement. Ook leer je hoe je op een bedreven wijze instructies kunt geven en met klanten en personeel moet omgaan. Hoe je dit alles op correcte wijze kunt communiceren en hoe je jezelf kunt verbeteren in de verschillende disciplines is ook onderdeel van de opleiding paardensport & -houderij.

 

Naast het reguliere lesprogramma worden er veel extra activiteiten georganiseerd.

 

Enkele voorbeelden:

 • Een les over de training van tuigpaardenhengsten waarbij de leerlingen zelf mee mogen rijden tijdens het mennen van de dekhengsten.
 • Een bezoek aan een stagebedrijf met eventingpaarden of westernpaarden.
 • Het toiletteren van veelbelovende veulens voor de keuring.
 • Gastlessen door een homeopaat, sportpsycholoog, paardentandarts, hoefsmid, zadeldeskundige, keuringsspecialist en vele anderen.
 • Een bezoek aan de afdeling paardendiergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.
 • Een bezoek aan bewegingsstal/HIT-actiefstal de Maesberg.
 • Werken bij Jumping Amsterdam
 • Bezoek aan evenementen zoals de hengstenkeuring en Horse Event.
 • Een cursus Koetsiersbewijs
 • ORUN instructeursopleiding 
Wat ga je later doen?

 Heb je je diploma op zak? Dan kun je aan de slag als:

 

 • stalmanager op een sport - en trainingsstal
 • bedrijfsleider manege of hengstenhouderij
 • groom van een (internationale) ruiter
 • instructeur
 • stalruiter
 • evenementen organisator

 

Je kunt terecht in alle bedrijven waar paarden een hoofdrol spelen. Je kunt jezelf tijdens de opleiding specialiseren in specifieke richtingen binnen de Paardensport en -houderij.

 

Doorstuderen is ook een mogelijkheid. Met een niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo. En sommige studenten starten na hun opleiding een eigen bedrijf!

 

Meer informatie over de arbeidsmarktmogelijkheden in jouw regio kun je bekijken bij SBB.

 

Praktische informatie

De opleiding wordt aangeboden op twee niveaus en duurt 3 jaar:

 

Niveau 4: Manager Paardensport & -houderij (alleen bol)

Als manager Paardensport & -houderij ben je verantwoordelijk voor alle dagelijkse zorg op het Paardensport & -houderijbedrijf. Stalling en vervoer, voeren, gezondheid en welzijn, trainen en lesgeven en de organisatie van een evenement behoren allemaal tot jouw takenpakket. Je stelt zelf een fokprogramma op en bewaakt het proces. Jij coördineert de werkzaamheden van de werknemers. Als manager houd jij je bezig met het ondernemingsplan, stel je het financiële beleid op en ben je verantwoordelijk voor de inkoop van bijvoorbeeld het voer. Je beheert de bedrijfsadministratie en bepaalt en bewaakt het beleid rondom kwaliteit, arbeidsomstandigheden, milieu en veiligheid. Het crebo is 25468.

 

Niveau 3: Dierverzorger Paardensport & -houderij (BOL en in Dordrecht ook BBL)

De dierverzorger Paardensport & -houderij is een zelfstandig medewerker binnen een paardenbedrijf. Je voert en verzorgt de paarden en maakt zelf voer- en verzorgingsschema's. Je geeft de paarden hun dagelijkse beweging door ze bijvoorbeeld te rijden, te mennen of te longeren. Je maakt de paarden klaar voor de keuring of de wedstrijd. In het voorjaar help je bij de begeleiding van de voortplanting. Je bent verantwoordelijk voor het onderhouden van de leef- en werkomgeving, en de organisatie van een evenement. Verder kun je de groepslessen op een manege verzorgen. Het crebo is 25470.

 

Voor deze opleiding is geen studiebijsluiter beschikbaar.

Meer informatie over studiekosten en studiefinanciering vind je op de pagina Over het mbo.

Locaties
Wellant mbo Dordrecht
Wellant mbo Houten
Ontdek hoe het is om te werken met paarden

Ook interessant

Equine Sports & Management

Equine Sports & Management is de tweetalige, internationale versie van de opleiding Paardensport & -houderij. Deze unieke oplei...

Lees meer

Dier & Management

Dier & Management is een afwisselende opleiding, waarmee je een goede basis hebt voor veel leuke banen.

Lees meer

Dierenartsassistent Paraveterinair

Dieren zijn bijzondere patiënten. Omdat ze zelf niet kunnen vertellen wat ze voelen, moeten de mensen die ze behandelen precies...

Lees meer