Werk mee aan een groenere wereld

Het is vaak lastig om de natuur de ruimte te geven in de stad of in een dorp. Daar ligt de uitdaging waar groenvoorzieners en uitvoerders zich mee bezighouden. Als groenspecialist zoek je steeds naar groene oplossingen in een stedelijke omgeving voor particulieren, overheden en bedrijven.  Vanaf 2020 is Stedelijk Groen is onderdeel van de brede opleiding Leefbare Stad & Klimaat. Kijk op die pagina voor alle informatie.

Wat ga je leren?

Tijdens je opleiding leer je hoe je zelfstandig groenprojecten voorbereidt in de aanleg en onderhoud. Je moet de wensen van de opdrachtgever kunnen omzetten in een inrichtingsplan en/of onderhoudsplan. Je leert hoe je groenprojecten managet en evalueert. Daarbij ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van het proces van de uitvoering, zodat alle betrokkenen tevreden zijn.

 

Kernbegrippen voor niveau 4 zijn: creativiteit, ruimtelijk inzicht, marktgerichtheid en financieel inzicht.

 

Naast het verwerven van de vakkennis leer je om groene projecten te begeleiden en om collega’s aan te sturen. Werkvoorbereiding, planvorming en ondernemersvaardigheden zijn een belangrijk onderdeel van
de opleiding. In het laatste jaar kun je voor één van deze specialisaties kiezen:

  • Tuinontwerp (Outdoor Design)
  • Boomverzorging, alleen BOL
  • Dak- en gevelgroen, alleen BOL
  • Duurzaam groenbeheer

 

Lesprogramma

De opleiding biedt veel praktische lessen: lessen in onderhoud en aanleg van tuinen, parken en groenprojecten en leren omgaan met machines.
Je leert de namen van veel voorkomende planten, maar je leert ook verslagen te maken. Het maken van excursies in binnen- en buitenland hoort ook bij de opleiding.

Wat ga je worden?

Diploma op zak

Je kunt als groenadviseur, opzichter of uitvoerder groene ruimte aan de slag. Of je begint je eigen bedrijf.

Je bent graag buiten en houdt van de natuur. Een beroep in deze sector betekent vaak hard werken, maar wel met plezier. Je werkt samen aan een prettige leefomgeving van mensen.

Het is een veelzijdig creatief beroep waarvoor je wordt opgeleid. Als vakman in de ‘groene ruimte’ moet je naast een paar goede handen, voor de uitvoering van de werkzaamheden, ook met klanten/opdrachtgevers kunnen omgaan. Het werkterrein kan zowel een particuliere tuin, bedrijfstuin of park zijn.

Verder studeren aan het hbo kan natuurlijk ook!

 

Meer informatie over de arbeidsmarktmogelijkheden in jouw regio kun je bekijken bij SBB. 

Praktische informatie

Toelatingseisen

Vmbo gemengde of theoretische leerweg, of overgangsbewijs 3 → 4 havo of voltooide mbo niveau 3 opleiding

 

Studieduur

3 jaar

 

Opleidingsvorm

Deze opleiding wordt als BOL aangeboden. In Rotterdam zijn er eventueel ook mogelijkheden voor BBL.

 

Stedelijk Groen is onderdeel van de opleiding Leefbare Stad & Klimaat. Je begint breed en daarna ga je je specialiseren.

 

Voor deze opleiding is een studiebijsluiter beschikbaar. Die kun je bekijken voor niveau 4. Het crebo is 25617, opzichter/uitvoerder groene ruimte.

 

Studiekosten

Meer informatie over studiekosten en studiefinanciering vind je op de pagina Over het mbo.

Locaties
bekijk de wereld van het stedelijk groen

Ook interessant

Leefbare Stad & Klimaat

mbo-opleiding leefbare stad en klimaat is de opleiding voor groene denkers en doeners. Je verdiept je in stedelijk groen, water...

Lees meer