Nederland en water horen bij elkaar. Door de jaren heen hebben we veel kennis opgedaan in het oplossen van complexe watervraagstukken. Moeten de dijken hoger of zijn er andere oplossingen? Hoe voorkom je dat een natuurgebied verdroogt? Hoe zorg je voor schoon water en hoe krijg je de zalm weer terug in de Rijn? 
Er zijn veel beroepen waarin je met water te maken hebt. Maar als waterdeskundige of veldmedewerker heb je niet alléén met water te maken. Je hebt ook kennis nodig van het groen en van de natuur, van kosten en planningen, van machines en techniek, van ecologie en politiek, van landmeten en riolering. Allemaal zaken die te maken hebben met water en met Nederland, want die twee horen bij e lkaar. Watermanagement is onderdeel van de opleiding Leefbare Stad & Klimaat. Je begint breed en daarna ga je je specialiseren.

Wat ga je leren

Nederland en water horen bij elkaar. Rivieren, watergangen en de zee kenmerken ons landschap. Internationaal is Nederland toonaangevend in oplossingen omtrent water. Maar dit levert ook gevaren en uitdagingen op, zeker als we denken aan de toekomst. Jij helpt mee om hier oplossingen voor te vinden. Verder zorg je ervoor dat we droge voeten houden en dat er voldoende (zoet) water van goede kwaliteit blijft. Maar er is meer dan alleen het water, ook het omliggende gebied behoort tot jouw werkterrein en dit doe je samen met de aannemers die jij hierbij betrekt. De noodzaak om water te beheren en beheersen zal altijd blijven, denk aan klimaatverandering.

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je start je opleiding lekker breed, binnen Leefbare Stad & Klimaat, daarna ge je je specialiseren.

Het onderwijs is afgestemd op de praktijk. Voor opdrachten werken we nauw samen met de Waterschappen en andere partijen, zoals gemeenten etc. De lessen worden op de vestiging gegeven, maar je gaat ook regelmatig naar buiten om opdrachten uit te voeren en onderzoek te doen. Het eerste jaar van de opleiding begin je met basiskennis, zowel theoretisch als praktisch. In het tweede en derde jaar breid je je kennis verder uit, leert zelfstandig te werken en kleine projecten te begeleiden. In het derde jaar leer je projectleiding te geven en de werkvoorbereiding voor projecten te doen. 

Je loopt tijdens de gehele opleiding ook stage. Dit kan zijn bij een waterschap, maar ook heel goed bij bijvoorbeeld een gemeente of aannemer / adviesbureau. Kijk alvast op www.stagemarkt.nl.

 

Wat leer je?

  • Waterkringloop
  • Waterberging
  • Geologie
  • Grond- en oppervlaktewater
  • Grondverzet
  • Landmeten en waterpassen
  • Duurzaam waterbeheer
  • Drinkwater
  • Waterkwaliteit
  • Werken met CAD en GIS 
Wat ga je later doen?

Het Waterschap Rivierenland heeft een handig boekje samengesteld voor studenten die geinteresseerd zijn in de wateropleidingen. Je krijgt een goed beeld van wat je kunt worden, wat de waterschappen doen en hoe divers het werk is!

Het boekje kun je hier als pdf bekijken en downloaden.

De PPS Waterroute laat in de brochure Werken in de watersector een aantal mensen uit de praktijk aan het woord, ook heel interessant om te bekijken..

 

Meer informatie over de arbeidsmarktmogelijkheden in jouw regio kun je bekijken bij SBB.

Praktische informatie

Je kunt de opleiding volgen In Dordrecht op niveau 4, zowel BOL als BBL. 

Watermanagement is onderdeel van de opleiding Leefbare Stad & Klimaat. Je begint breed en daarna ga je je specialiseren.

 

De opleiding duurt 3 jaar. en het crebo is 25617, opzichter/uitvoerder groene ruimte.

Als vooropleiding heb je een  relevant niveau 3 diploma, een overgangsbewijs naar havo 4 of een vmbo-diploma TL, GL of KB.

 

 

Er is voor deze opleiding geen studiebijsluiter beschikbaar.

 

Meer informatie over studiekosten en studiefinanciering vind je op de pagina Over het mbo.

 

 

Locaties
Wellant mbo Dordrecht
Bekijk deze video over de wereld van groen en water

Ook interessant

Natuur, water en recreatie

Jij steekt graag buiten de handen uit de mouwen. Een natuurgebied, recreatieve of openbare ruimte inrichten en onderhouden: dat...

Lees meer

Stedelijk groen

Werk mee aan een groenere wereld Mensen hebben behoefte aan groen om zich heen. Want groen staat voor een gezonde en veilige le...

Lees meer

Urban Green Development

Ben jij een groene denker en doener? Ben je nieuwsgierig, ambitieus, geïnteresseerd in natuur, milieu en de buitenwereld? Wil j...

Lees meer