De nieuwe economie is groen.

 

De tijdsgeest zit ons mee want economen en trendwatchers zijn het erover eens: ‘De economie van de toekomst is groen’.

 

De mens put de wereld uit. Tot honderd jaar geleden leefden we in betrekkelijke harmonie met de natuur. Vandaag de dag consumeren we op een ongekende manier, waarvan de gevolgen op vele vlakken goed merkbaar zijn. Er is echt een beweging op gang gekomen die de natuur weer ruimte geeft en die duurzaamheid voorop stelt. We zien dat we ‘groen’ hard nodig hebben en er is volop aandacht voor gezonde voeding. Er wordt met nieuwe ogen gekeken naar groen en water in stedelijke en landelijke omgeving. Je komt steeds meer duurzame concepten op het gebied van inrichting van de buitenruimte tegen, watermanagement heeft nieuwe inhoud gekregen en in stedelijke gebieden is een nieuw soort energie voelbaar. De tijd is er rijp voor. En zal dat ook nog decennia blijven.

 

Architecten, planologen en  projectontwikkelaars gaan meer en meer groen denken. Maar ook juist van onder af, vanuit de samenleving zelf, ontstaan talloze nieuwe initiatieven. Moestuinen, biologische markten, streekproducten, foodfestivals, tuinieren, eigen energie opwekken, afvalverwerking, noem maar op. De overheid en het bedrijfsleven doen daar in mee. Van subsidies voor elektrische auto’s en zonnepanelen, van grote groene investeringen tot de moestuintjes van Albert Heijn en compleet nieuwe groene supermarktketens als Marqt. Groene internationale eerlijke initiatieven als Tony’s Chocolonely zijn succesvol. Hello Fresh bezorgt biologisch eten bij honderdduizenden gezinnen, oude auto’s worden geweigerd in de binnenstad en nieuwe mobiliteit startups als Tesla zijn binnen enkele jaren een fenomeen. Daken van flats worden mooie tuinen met restaurantjes, kantoren krijgen groene muren vol planten en steden pronken met borden dat ze een groene gemeente zijn.

 

Dat alles levert een totaal nieuwe economie op. Met volop nieuwe kansen en mogelijkheden. En laten we ook niet vergeten dat Nederland, na de Verenigde Staten, het grootste exportland is voor bloemen, planten, vlees, zuivel & eieren, groente en fruit. Die bedrijven innoveren en blijven zich ontwikkelen. Kwalitatief goed groen onderwijs speelt daarin een essentiële rol. Dat begint bij het vmbo en loopt door via het mbo, hbo naar de Wageningse Universiteit. Elk niveau draagt daaraan bij.

 

Wellantcollege is van oudsher dé groene opleider. Dag in dag uit zetten we ons in om onze leerlingen en studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op een plek in die (nieuwe) economie. Er ontstaat steeds nieuwe kennis, daarom verzorgen we ook cursussen & trainingen om ‘bij’ te blijven.