Kleine, veilige school

Wellant Chr. vmbo Alphen aan den Rijn is een kleine en veilige school. We hebben ongeveer 400 leerlingen. Je voelt je er snel op je gemak. Onze docenten kennen alle leerlingen. En de leerlingen kennen alle docenten. Dat geeft een vertrouwd gevoel.

Begeleiding

Je eerste aanspreekpunt is altijd je coach. Hij of zij kent jou goed en je kunt bij je coach met alles terecht. Maar soms heb je een beetje extra begeleiding of hulp nodig. Dat kan zijn omdat je dyslectisch bent, je niet lekker in je vel zit of omdat je last hebt van faalangst. Gelukkig doen we er alles aan om jou te helpen. Bijvoorbeeld door gesprekken met je te voeren of je een training te laten volgen.

 

Extra begeleiding

Er zijn verschillende mensen op school die je begeleiden bij jouw ontwikkeling. Naast docenten, coaches en mentoren is het soms prettig om je vragen te stellen aan onze decaan.Als je extra begeleiding nodig hebt, dan hebben we het begeleidingsteam, dat je door kan verwijzen naar specialisten die jou extra hulp kunnen bieden. Zo bieden wij speciale trainingen aan voor leerlingen met faalangst en in het vierde jaar kun je een examenvrees training volgen. Als je dyslectisch bent, krijg je een dyslexiepasje. Hierop staat hoe de leraren het voor jou makkelijker kunnen maken. Zo kun je bijvoorbeeld extra tijd krijgen voor het maken van toetsen. Ook werken we met het programma Kurzweil.

 

Mocht je problemen hebben waar je zelf niet uitkomt, dan kun je altijd terecht bij je coach. Hij of zij zal je doorverwijzen naar de vertrouwenspersonen binnen de school of naar de schoolmaatschappelijk werkster.

 

Begeleidingsuren

Onze vestiging maakt ook gebruik van Begeleidingsuren. Wij bieden jou de mogelijkheid gedurende een uur in de week extra ondersteuning te krijgen in de vakken Nederlands, Engels, wiskunde of rekenen.

Lwoo

Bij Wellant vmbo bieden we leerwegondersteunend onderwijs aan. Bijvoorbeeld als je extra ondersteuning nodig hebt om een diploma te halen. In de basisberoepsgerichte leerweg zitten lwoo-leerlingen in kleinere klassen. Dit is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Afhankelijk van de criteria (leerachterstanden en IQ) krijgen leerlingen wel of geen LWOO-aanwijzing.

 

Dyslexie

Heb je moeite met lezen of schrijven? Dan heb je misschien dyslexie. Er zijn speciale testen om dit te onderzoeken. Als dyslexie is vastgesteld, is dat vaak al op de basisschool ontdekt. Voor ons is het belangrijk om te weten of je dyslexie hebt, want dan kunnen we je beter helpen en er extra op letten bij je schoolwerk, huiswerk, toetsen en zelfs je examen. Je krijgt dan bijvoorbeeld extra tijd of de tekst via een koptelefoon. Onze Remedial Teacher bepaalt samen met jou wat voor jou de beste ondersteuning is.

Faalangst

De meeste leerlingen zijn na een tijdje wel gewend aan een nieuwe situatie. Maar het kan zijn dat je jezelf erg druk blijft maken. Bijvoorbeeld bij een proefwerk, een spreekbeurt, of het stellen van een vraag in de les aan de docent. Dan heb je misschien last van faalangst. Helemaal niet erg, want we hebben speciale trainingen die je helpen daarmee om te gaan.

Veiligheid in en om de school

We vinden het belangrijk dat jij te thuis voelt. Dit doen we onder andere door je te beschermen tegen agressie, geweld, seksuele intimidatie en discriminatie. En daar moet jij ook aan meewerken. Dat is prettig voor jou, maar ook voor anderen.

 

We zorgen ook dat de gebouwen en de materialen waarmee je werkt aan strenge veiligheidseisen voldoen, zodat er met jou en je spullen vrijwel niets kan gebeuren. Voor je persoonlijke spullen, zoals de schooltas en mobieltje, hebben we een kluisje waarin je alles veilig op kunt bergen. Ook hangen er op een aantal belangrijke punten in school camera's, om alles in de gaten te houden.