Respect!

 

Wij hebben in samenwerking met Dans in School een doorlopende leerlijn ontwikkeld rondom respect. De lessen en projecten over respect krijg je naast het bestaande vakkenpakket en is bedoeld voor leerlingen van alle leerwegen op onze school. We zijn de eerste school in Nederland die respect als vakoverschrijdend programma aanbieden. Begin augustus is de leerlijn van start gegaan.

 

Introductieprogramma

De leerlijn Respect is ontstaan vanuit het introductieprogramma Respect in Beweging, een samenwerking tussen De Groenstrook en Dans in School. Vijf jaar geleden hadden we behoorlijk wat problemen rondom respect op onze school. Hier moesten we wat aan doen. Het doel van Respect in Beweging is simpel: we nemen jou en de andere eerstejaars vanaf dag één mee in de omgangsregels van de school. Dit doen we via een aantal opdrachten. Hier komt elk jaar een mooie voorstelling uit voort in het Crown Theater. 

Het belang van deze doorlopende leerlijn

Respect is een lastig begrip dat steeds opnieuw vraagt om uitleg, opdrachten, oefening en gesprek. We geven je les in sociale vaardigheden, zoals het omgaan met boosheid en morele keuzes. Het gaat om vaardigheden die je later hard nodig hebt als zelfstandige burgers in een democratische samenleving. We gebruiken hiervoor een onderwijsversie van de beproefde EQUIP-methode (later TOPS!) die ook wordt gebruikt in de jeugddetentie. Voor meer informatie hierover, download onderaan deze pagina het boekje over de leerlijn.

 

Start leerlijn in augustus 2019

De leerlijn is op 26 augustus 2019 van start gegaan en begon met een introductieweek die helemaal in het teken stond van respect. In vijf dagen werd er een danstheatervoorstelling gemaakt onder leiding van een grote groep mentoren en docenten. Op 30 augustus 2019 werd Respect in Beweging uitgevoerd in het Crown Theater in Aalsmeer.

 

Boekpresentatie

Na de voorstelling gingen de leerlingen verder met aanvullende opdrachten voor de eerstejaars en met opdrachten en projecten voor de tweede- en derdejaars. In het eindexamenjaar reflecteerden de leerlingen door middel van gesprekken en een korte film op hun eigen ontwikkeling in relatie tot het begrip respect. Tijdens de aftrap van de leerlijn werd ook een boekje over de doorlopende leerlijn Respect gepresenteerd. De leerlijn wordt gesubsidieerd vanuit het Fonds Cultuurparticipatie.

 

Voor meer informatie over de doorlopende leerlijn kun je het boekje hier  downloaden. Het officiele persbericht vindt je hier. Wil je meer weten over de leerlijn Respect? Neem dan gerust contact met ons op via (0297) 38 49 49.