De schoolse vakken

Net als op andere scholen krijg je bij ons vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, wiskunde, biologie, mens en maatschappij, gym,  NASK (natuur- en scheikunde), economie en Duits (de laatste drie vakken volg je alleen als je de gemengde leerweg doet). 

 

Praktijkvakken

Leren door doen. In de eerste en tweede klas volg je praktijklessen. Deze lessen hebben allemaal te maken met groen. De lessen zijn opgedeeld in blokken van 10 weken en wisselen per periode, zodat je steeds iets anders doet. Samenwerken staat centraal tijdens deze lessen.

 

Praktijklessen

In de eerste twee leerjaren krijg je met het vak Praktische Sector Oriëntatie te maken. PSO laat je kennismaken met de beroepen in de groene wereld en de verschillende  vaardigheden die daarbij horen. Denk maar eens aan het verbouwen en bereiden van voedsel, de ontwikkelingen in de tuinbouw en de handel in bloemen. Of hoe je met dieren moet omgaan en hoe je ze het beste kunt verzorgen. Ook maak je kennis met de wereld van techniek. 

 

Werken aan Prestaties (WAP) 

Werken aan prestaties = Leren door te doen! Een van de dingen die onze school zo bijzonder maakt is Werken aan Prestaties. Je voert zelfstandig opdrachten uit of doet samen met anderen een onderzoek. Dat is erg leuk, maar soms moeilijker dan je denkt. Organiseer maar eens een buitenspeeldag voor een woonwijk of het kerstfeest voor de hele school. Of geef een presentatie aan een groep ouders! Daar komt heel wat bij kijken. Daarom noemen wij het ook Werken aan Prestaties. Het is namelijk een hele prestatie als alles lukt. Werken aan Prestaties is een mooie manier van leren. Je leert veel over je eigen kwaliteiten. Waar je goed in bent en wat moet je nog ontwikkelen. Na vier jaar weet je beter wat je kunt en wat je wilt.

  

Themaklassen

Naast het reguliere programma kun je ook themaklassen volgen door te kiezen voor de Paardenklas of de Kookklas. Je krijgt dan drie uur per week les waarin je alles leert over wat jij echt leuk vindt.

 

Carrousel

Weet je nog niet waar je interesses liggen? Vind je heel veel dingen leuk en ben je gek op ontdekken? Dan is de carrousel wat voor jou! Hier krijg je les in thema's zoals sport & recreatie, kunst en natuur & techniek & transport. Zo ontdek je wat bij je past.

 

Wellant vmbo Houten verbreedt je wereld

We vinden het belangrijk dat je meer van de wereld kent dan alleen Nederland. Bij verschillende vakken leer je de wereld pas echt kennen. Zo leer je wereldgerechten maken tijdens de kooklessen. Leer je van alles over planten en bloemen, die niet in Nederland groeien. Bij maatschappijleer hebben we het over de verschillende culturen. En zelfs tijdens dierverzorging leer je waar de dieren oorspronkelijk vandaan komen en wat dat voor effect heeft op de verzorging.

 

Onderbouw

In de onderbouw ligt de nadruk op je persoonlijke vorming. Je leert actief en zelfstandig te leren. Vanaf leerjaar 1 kijken we hoe jij het beste leert, welke thema’s het beste bij jou passen en hoe zelfstandig je bent. Zodat je op jouw niveau alle kerndoelen van de onderbouw haalt.

 

Bovenbouw

Hier bereid je je voor op het mbo of havo en volg je het examenprogramma. De school plaatst je in de leerweg die past bij de manier waarop jij het beste leert. Meer praktijk of meer theorie. Afhankelijk van de gekozen leerweg doe je examen in een aantal algemene vakken en jouw vakkenkeuze uit het profiel Groen.