''Prachtig als een leerling kiest voor mijn vak''

Werken met pubers. Nogal wat docenten zien er tegenop, maar Erik van de Woestijne (52) ziet het juist als een mooie uitdaging. Hij werkt al sinds 1995 als docent bij Wellant. Eerst in Alphen aan de Rijn en Klaaswaal, vanaf 2007 in Houten. Erik is praktijkdocent groen en stagecoördinator voor het vmbo.

Tijdens een rondleiding over het schoolterrein blijkt hoe groot de passie van Erik is voor zijn vak. Overal zijn projecten te zien waaraan hij samen met zijn leerlingen en andere docenten werkte. De kas, de houten pallets die worden gebruikt voor het inzaaien, de tuintjes die vmbo-leerlingen aanlegden samen met mbo-ers, de bakken waar komkommers bij wijze van proef op verschillende grondsoorten groeien. “Het leuke is dat we op deze school voor een deel zelf het onderwijs mogen vormgeven. Wil je een project doen, dan kan dat bijna altijd wel. Het lesgeven is hier nooit saai.”

 

Mix van jong en wat ouder

 

Erik werkt in Houten met veertig andere docenten op het vmbo. Hij heeft opvallend veel jonge collega’s. “We werken vaak met studenten van de lerarenopleiding. Een groot aantal studenten blijft op Wellant en wordt uiteindelijk docent hier. Die mix van jong en wat ouder inspireert me. Ik zie zoveel gedrevenheid. Ik stel me naar jongere collega’s bewust nooit op als een oude rot in het vak. Zo van: oh, dat heb ik 25 jaar geleden al gedaan. Ja, ik breng een stukje ervaring mee, maar kan van hen net zo goed nieuwe dingen leren. Toen we bijvoorbeeld vanwege de coronacrisismaatregelen ineens vanuit huis moesten lesgeven, hielpen ze me met een stukje techniek.”

 

Voor iedereen interessant

 

Gemiddeld bestaan de praktijkgroepen die Erik begeleidt uit veertien tot achttien leerlingen in de leeftijd van vijftien tot en met zeventien jaar. “Een deel van die leerlingen heeft al interesse in groen, een ander deel heeft vooral voor het vmbo gekozen omdat ze niet weten wat ze willen doen, de school om de hoek is of ze bij hun vrienden op school willen zitten. De uitdaging is om het vervolgens voor iedereen interessant te maken. Leerlingen enthousiast te maken voor groen. Soms zie je jongeren echt opbloeien. Dan komen ze naar je toe en zeggen: ‘Ik vind dit leuk, ik wil door.’ Ik vind het prachtig als een leerling kiest voor mijn vak en doorstroomt naar mbo groen.”

 

Pubers!

 

“Werken met pubers moet je wel liggen”, zegt Erik. “Je moet je goed kunnen inleven in hun leefwereld. Lesgeven kun je leren, maar je moet als docent ook zeker over bepaalde karaktereigenschappen beschikken. Je moet flexibel kunnen zijn. Oog voor leerlingen hebben en passend kunnen reageren op hun gedrag. Een les kun je nog zo goed voorbereiden, maar dat wil niet zeggen dat een les altijd zo verloopt als jij het zou willen. Er spelen zoveel dingen op de achtergrond mee. Als een jongere vervelend doet, hoeft dat niet persoonlijk tegen jou zijn gericht. Het kan ook aan de situatie thuis liggen of aan een verkering die net uit is. Ik probeer altijd mee te deinen met de leerlingen, zonder mijn eigen grenzen te verliezen.”

 

‘Makkelijk baantje’

 

Onderwijs geven vraagt iets van je. Daar is hij eerlijk over. “Vaak krijg ik opmerkingen te horen als: ‘Jij hebt een makkelijk baantje zeg. Elke zomer weken vrij.’ Wat buitenstaanders niet beseffen, is dat de lesweken heel intensief zijn. Als je op kantoor zit, kun je rustig tussen de bedrijven door even een ommetje maken of koffie halen. Op school word je geleid door je lesuren. Je hebt de vakanties als docent echt nodig om je zinnen verzetten. Even niks aan je hoofd te hebben.”

 

Waarom zo lang al bij Wellant

Erik zit alweer dertien jaar bij Wellant Houten en is voorlopig niet van plan er weg te gaan. “Ik vind het fijn om te werken op een relatief kleine school. Gemiddeld hebben we hier vierhonderd leerlingen. Ik ken alle docenten en alle leerlingen. Het is persoonlijk en we hebben een goede sfeer. We kijken naar elkaar om en dragen zorg voor leerlingen die extra hulp nodig hebben. Bovendien maken we deel uit van een grote koepel die waar nodig extra ondersteuning kan geven. Wat ook prettig is: Wellant is een degelijke werkgever. Je weet precies waar je aan toe bent.”